Fritidsbank ska utredas av tjänstemän

Bildningsnämnden vill inte säga ja direkt till införandet av en fritidsbank. Men man väljer ändå att låta tjänstemännen titta vidare på frågan.

Skridskor och hockeyklubba är exempel på idrottsmaterial man kan låna i en fritidsbank.

Skridskor och hockeyklubba är exempel på idrottsmaterial man kan låna i en fritidsbank.

Foto: Henrik Skolt/TT

Motala kommun2019-09-20 19:30

I mars lade politiker från Solidariskt Motala ett förslag om att inrätta en fritidbank tillsammans med föreningslivet. Där skulle man kunna låna fritidsutrustning som skridskor, flytvästar och skidor. De fyra förslagsgivarna menar att man då skulle skapa förutsättningar för alla att idrotta oberoende av ekonomisk situation eller var man bor. De menar att detta skulle stärka folkhälsan.

Bildningsnämnden som fått förslaget på sitt bord valde att ge avslag på förslaget. Samtidigt ville man ändå inte släppa idéen. Därför gjordes ett tillägg till nämndens svar.

– Vi var alla eniga om ett tillägg där vi ger ett uppdrag till förvaltningen att utreda hur det skulle kunna se ut och vad det finns för alternativ, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Han säger också att tjänstemännen även ska titta på hur en fritidsbank skulle kunna införas tillsammans med föreningslivet och vad Motalas föreningar skulle kunna bidra med.

S-politikern Helen Isacsson är en av förslagsställarna. Hon tycker att bildningsnämnden borde kunnat godkänna förslaget direkt när man nu ändå tänker låta tjänstemännen utreda idén.

– Jag tycker att det blir en märklig hantering när man ändå vill utreda frågan. Men det här innebär att vi nu ändå är halvvägs och det är ju positivt, säger hon.

Bildningsnämnden har inte satt någon direktiv om när utredningen ska vara klar, men räknar med att det sker skyndsamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!