Fysiken lär inte fälla IFK i vinter

De var utdömda för två säsonger sedan. Den stora överraskningen ifjol. Vad ska IFK Motala hitta på nu?

Thomas Augustsson räknar med att IFK Motala kommer fortsätta överraska i vinter.

Thomas Augustsson räknar med att IFK Motala kommer fortsätta överraska i vinter.

Foto: Thomas Augustsson

Bandy2019-11-06 05:00

Med framgång så blir också förväntningarna högre. 
För två säsonger sedan kunde IFK spela helt utan press. Varenda expert i stort sett tippade ju att de skulle komma sist. 
Så det var ingen som räknade med att de skulle svara för några stordåd. Allt annat än att åka ur var ju bra. 
Nu räddade de sig kvar efter kvalspel efter en säsong då de envist fortsatte nöta på med sin spelidé. 
Så kom då säsongen i fjol och nu var de inte lika stora underdogs längre. Nu var de med i förhandssnacket om att kunna ta en av de extra slutspelsplatser som öppnade sig när Bandyförbundet införde åttondelsfinaler. 
Ja, ni vet ju hur det gick. IFK tog inte bara en av åttondelsfinalplatserna. De vann den också och spelade sig fram till en kvartsfinalserie mot Villa. 
På vägen imponerade de också på både experter och bandypublik med sin vilja att spela bandy. Fortsätta vandra längs den väg de bestämt sig för. Utvecklingens väg som sakta men säkert ska ta dem högre och högre upp. 
Så nu står de där inför en ny säsong. Där de som följt deras resa de senaste säsongerna undrar om de ska mäkta med att ta ytterligare kliv. 
Till en säsong där det inte är helt omöjligt att det börjar smyga sig in resultatmål där det tidigare bara funnits fokus på prestation och utveckling. Nämligen i spelarnas medvetande. 
Det vore förståligt om det vore så. För spelar man i en serie där det i slutänden ska delas ut SM-medaljer så måste man ju sträva mot att en dag nå hela vägen fram. 
Men jag tror faktiskt inte att IFK känner någon press att de måste infria några förväntningar. Däremot tror jag att fjolårssäsongen gett dem en tro på att de är på rätt väg. 
Att spelare trots långt ifrån optimala träningsförhållanden under försäsongen väljer att tacka nej till anbud från hallagen säger det mesta om hur stark den tron är. 
Den där tron ihop med att IFK kopplat in Agne Bergvall och hans fysteam har också gjort att spelarna under sommaren snäppade upp träningen ytterligare. 
Så fysiken lär inte fälla dem under den här säsongen. Rent fysiskt har de redan tagit steg framåt. 
Men bättre testvärden innebär inte man per automatik blir en bättre bandyspelare. Speciellt inte när man knappt tränar på en bandyplan under försäsongen. 
Men ju längre säsongen går ju bättre är jag övertygad om att IFK kommer bli. 
Så frågar ni mig så kommer det spelas slutspelsbandy i Motala även den här säsongen.


 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!