När Hagberg, 44-årige Sandvikenbon, gästar Uppsnack från World cup i Sandviken pratar han om både då och nu.

Henrik Hagberg, född 1975, var bolltalangen från Vadstena som kunde blivit bra i vad som helst. Fotboll och ishockey lirade han, men valde bandyn i IFK Motala.

– Vi hade ett så gott gäng, bra lag och bra ledare i IFK. Det är de åren i pojklaget jag minns bäst, säger han.

Artikelbild

| Henrik Hagberg gästar Sportens Uppsnack från World cup i Sandviken. Hagberg berättar om guldåren i Saik och varför IFK Motala inte nådde hela vägen på 1990-talet.

Hagberg var uppkomling och lovande ung spelare i det IFK Motala som gick till kvartsfinal och semifinal i mitten av 1990-talet. Nästan alltid tog det stopp mot Västerås.

– Jag hade en rätt liten roll. Men det var tre roliga år när Palle (Patrick Sandell) kom hem. Vi hade ett starkt lag, men saknade det sista för att vinna. Karaktären hos spelare saknades. Palle förstod det och därför klagade han på mycket. Jag förstod inte varför då, men det förstår jag nu, säger Henrik Hagberg.

Hagberg flyttade till Sandviken 1998 som 23-åring och kom till en annan miljö. Det var tävling där på varje träning och varje match.

– För mig var det bara att ta rygg på alla stora profiler som fanns, Pumpen, Muhrén, Zeke, Spångberg och andra. Det var ett otroligt bra lag där man utbildade varandra, minns Hagberg.

Det blev några gyllene år för Vadstenasonen med bland annat tre SM-guld och två VM-guld.

Saik har länge varit en stormakt i svensk bandy och nådde minst semifinal i 24 år i rad. Fram till förra säsongen då det var en kris-säsong med dålig ekonomi. Efter det har Saik nu börjat om med ett billigare lag, mer hemvävt och mer egna ungdomar. För att återfå förtroendet från bygden.

– Äntligen en nystart. Det borde gjorts för länge sedan för problemen har hängt med i sju-åtta år. Föreningen måste göra det här för att överleva, men jag förstår om spelarna har svårt att sänka ambitionsnivån.

Henrik Hagberg hade två års uppehåll från bandyn och Saik efter att ha slutat spela, men kom tillbaka som ledare och har nu funnits med i tio säsonger som lagledare i A-laget. Han är en serviceman i laget.

– Man saknar det när man inte är med. Skönt att ha nåt att göra. Man känner sig yngre ihop med laget, säger Hagberg.

Personligt: Namn: Henrik Hagberg. Bor: Hus i Sandviken. Familj: Sambo Sofie, barnen Julia, 18, och Erik, 15. Yrke: Snickare. Fritidsintressen: Bandy, nya stugan i Storsjön. Förebild: Thomas Pålsson. Drömresemål: Alla huvudstäder. Lyssnar på: Wolbeat. Bästa tv-program: Premier league. Favoritlag: Manchester United.