Tom Pettersson anslöt till Åtvidabergs FF 2012 dit han kom från dåvarande superettan-laget FC Trollhättan. Han siktade dock tidigare mot IFK Göteborg.

– Det var min dröm att få spela i "Blåvitt". Jag tänkte att jag ska träna så jäkla hårt, så kommer "Blåvitt" att vilja ha mig en vacker dag. Sen var de och kollade en del matcher, jag visste inte på vem, men det visade sig vara Alexander Faltsetas som jag spelade ihop med. Och han var ju väldigt duktig, så det var kul för honom tänkte jag, säger Tom Pettersson till Lundhs Podcast.

I ett senare skede var ÅFF och kollade på en Trollhättan-spelare som skulle hamna på Kopparvallen. Men det var inte Tom Pettersson, utan Petrit Zhubi.

Artikelbild

– Det var mitt första år som mittback. ÅFF signade honom. Sen har Petrit berättat att när han var och skrev på för ÅFF så frågade klubben saker om mig. Jag och Petrit hade samma agent, så det var en lätt koppling där. ÅFF fortsatte att scouta mig och sedan jag gick det. Det var väl lite flyt, säger Pettersson i podden.

Den numera 29-årige Tom Pettersson hade fina år i Åtvidabergs FF. Efter en vända i Belgien och just IFK Göteborg hamnade han i Östersund. Pettersson är inne på sin tredje säsong med jämtlänningarna.

Då var ÅFF något helt annat än laget som kämpar i ettan i dag.

– Det är sorgligt att det går så dåligt nu. Även om det på något sätt är skönt att se att "Fimpen" Gustafsson fortfarande står i mål, säger Tom Pettersson som blickar tillbaka med glädje från sin tid i ÅFF.

– Det är en så fin förening. Alla är så himla goa och glada. Vi blev tajta där allihopa. Det fanns inte så mycket annat att göra, och ingen tjänade några större pengar. Det var många yngre som hade fyndats i lägre serier, för det var vad klubben hade råd med.

– Sedan kryddades det med de gamla rävarna. "Fimpen", Kristian Bergström, Daniel Hallingström och så vidare. Det var en jäkla skön mix.

Tom Pettersson tog individuellt stora kliv i rätt riktning.

– Det var min stora chans, att få spela i allsvenskan. Jag fick spela mitt spel. Hallingström var oftast bredvid mig oftast som hjälpte mig mycket, han hade ju grym erfarenhet, säger Pettersson.

– Jag tror att det var helt perfekt att hamna i "Åtvid". Det var ingen stor press och jag fick utvecklas i min egen takt. Jag känner en stor tacksamhet gentemot ÅFF.

Östersund och Tom Pettersson ligger fyra i alllsvenskan efter sju spelade matcher.