24-årige Hampus Bergendahl, som kommer från Motala, ska på tisdag vara med i folkracefestivalen för sjunde gången. Nu bor Hampus i Nässjö, men han tävlar för Vadstena RCC för att hans farfar och tillika mekaniker, Eddie Johansson, bor i Vadstena och även var med och startade klubben.

Farfar Eddie är en riktig motormänniska. Han har tävlat i alla möjliga bilsporter och gillar att bygga med bilar.

– Jag tycker det är roligt att meka och att köra, men nu är jag kanske lite för gammal. Egentligen är det mycket roligare när barnbarnen åker, säger han och tittar på Hampus.

Artikelbild

| Hampus har kört Folkracefestivalen tre gånger som junior och tre gånger som senior. Han gick till finaldagen ett år som junior.

– Jag gillar mest att köra. Det är väl lite den här adrenalinkicken när man kör så fort man kan. Men det blir mest farfar som skruvar.

Han är flitig på att skruva, Eddie Johansson. Han har byggt ihop en folkracebil av ett minst sagt ovanligt märke till Hampus. Alfa Romeo.

– Det är min gamla vägbil som jag fick i studentpresent. Nu, sex år senare gjorde vi folkracebil av den istället så får den gå lite till, säger Hampus.

Farfar lägger till:

Artikelbild

| Hampus ska starta igång motorn och provköra lite.

– Jag köpte den av en kille här i stan för att försöka bygga folkrace av den, men den var så jäkla bra att jag rustade upp den lite så Hampus kunde köra med den privat. Han körde åtminstone 6000 mil med den. Nu får vi hoppas den funkar lika bra i folkrace.

Det vanligaste är att köra folkrace i till exempel Volvo, Saab, Opel eller Volkswagen.

– Det är för att de är lättare att bygga. Det är så mycket med en Alfa. Det kräver att man verkligen kan bilar eller är en idiot för att ge sig på den. Jag har fått ligga i för att få ordning på den, men det är värt det, säger Eddie.

– Vi har ju alltid försökt ha lite annorlunda bilar. Det är häftigt när man sticker ut och den här har bra potential också. Jag tror och hoppas det är en av de roligaste bilarna, säger Hampus.

Föraren hoppas på att bilen går bra på tävlingen, men det finns inga garantier.

– Vi vet inte hur det funkar och hur den beter sig väl på tävlingsbanan. Man kan träna och åka på gärdet och så vidare, men det är först på tävlingen man får svar.

– Det ska bli roligt att köra. Spännande att se hur det går.

Vad har du för förväntningar?

– Jag hoppas att jag får köra mina två heat, så får vi se hur det går sen. Jag kör inte så många tävlingar på ett år, så man ska inte räkna med att gå vidare. Jag är inställd på att köra mina två heat och allt annat är plus!

Farfar Eddie fyller i:

– Nej, det gör inte så mycket om du inte går vidare. Det är ju roligt att bara köra!