MVT-sporten beslutade att ta ett lite längre snack med svenskamerikanen Alexander Hart, en spännande person som sticker ut på flera sätt i IFK Motalas allsvenska trupp den här säsongen.

Vi möttes på biblioteket, för ett snack om bandy och för att ta ett parti schack. Om vi börjar med de svartvita rutorna så var Alexander en stor talang i tonåren. När han växte upp i USA så blev han tidigt duktig på tävlingar och han åkte runt i hela mellan-Västern på turneringar.

Som halvsvensk på mammas sida höll han kontakten med Sverige och kom på distans trea i junior-SM i korrespondentschack. Han gick utbildningar med stormästare som Sergej Kudrin och Mattias Duppel.

Artikelbild

| ÖVERTAG. Här börjar amerikanen få övertaget i partiet mot MVT.

– Schack var länge en hobby i USA, men när Bobby Fischer slog de sovjetiska mästarna på 70-talet blev det en idrott som andra, säger Hart.

MVT:s reporter kunde mot dessa meriter ställa läromästare från ungdomsåren som Arne Rickardsson och Sixten Kennerud i SS Allians i Skänninge. Det var lite upplagt för amerikansk seger.

Partiet öppnades sicilianskt av reportern, berättades efteråt, och Hart svarade med att stänga det sicilianskt. Efter lite defensivt ställningskrig förlorade dock reportern en bonde och sedermera ena tornet. Därefter var det kört. Det blev en långsam kamp mot schack och matt.

– Men jag tycker att du stod upp bra. Det blev ett långt parti, log bandyspelaren och frågade lite om schackklubben i stan som han var sugen att ta kontakt med.

Artikelbild

| SLUT. Schack och matt till Harts fördel.

Varför gillar du schack?

– Det är en mental kamp en mot en.

Bandy gillar Alexander Hart av andra orsaker. Dels för att det är en släktgrej där hans gammelmorfar Herbert Olivecrona var med och vann SM-guld med IFK Uppsala 1912. Men amerikanen har också lärt sig att älska spelet bandy, det är inte bara familjetradition.

– Jag gillar skridskoåkningen, taktiken, rörelserna och att vara ute i friska luften, att spela i kallt väder. Bandy är aldrig tråkigt.

Hart säger att svensk bandy, och Motalas sätt att spela, skiljer sig från det han upplevt i Ryssland, Finland och Norge. I de länderna är det mest att köra på rakt fram.

– Men här i Sverige finns ett rörelsemönster som du måste komma in i. Det är långa passningar och du måste vara balanserad som spelare. Jag gillar det, men det tar tid att lära sig, säger han.

Amerikanen tycker att IFK har en väldigt bra defensiv och en stark målvakt.

– Hela laget bygger en trygghet på målvakten. Jag tror att IFK kan gå långt. Gruppen håller ihop, det finns bra spelare och det finns chans på kval, säger Alexander inför onsdagens match mot Boltic som bör vinnas.