Bortklippta scener i sportens värld

– i vimlet Jens Bollius

Allansson hoppas ha satt svårslaget rekord

Motalakillen Björn Allansson, som vann MVT:s Guldklocka för tio år sedan 2008, kan än. Trots att han inte är professionell seglare längre. Nyligen vann han sitt sjunde SM-guld i finnjolle, när han vann tredagarstävlingen i Träslövsläge utanför Varberg. ”Jag försöker med den luriga konsten att kombinera civilkarriär med heltidsjobb och att segla på hög nivå. SM avgjordes i mycket vind där seglare och kitesurfare slogs om utrymmet ute på havet. Jag har tränat hårt och SM har varit det stora målet för säsongen. Så att kunna leverera och vinna SM känns fantastiskt och som ett kvitto att fokus lagts på rätt saker. Jag hoppas att sju SM-guld är ett rekord som kommer att bli svårslaget”, säger Björn.

Björn Allansson seglar för GKSS och bor i Göteborg sedan många år. Han är 31 år och gift. Ibland kommer han hem till Motala där han har familjen kvar.

Petersson siktar åter mot superettan

Motalakillen Jim Petersson har nya mål efter domarkarriären där han nådde ordinarie roll i superettan. Nu får han en chans som kommentator, för Östgöta media. Fem fotbollsmatcher ska han till att börja med kommentera i höst: Östgötacupens finaler Östria Lambohov–Eneby 28/8 och IFK Norrköping–LFC 5/9, Sleipner–Maif i tvåan 24/9, Åtvidaberg–Eskilsminne 29/9 och Åtvidaberg–Husqvarna 3/11.

”Målet är att kommentera superettan för Cmore i framtiden, en serie jag har stor erfarenhet av efter tio år i svart. Men nu är det bara att plugga in Östria och Eneby inför finalen”, säger Jim.

Lönnqvists nya IFK-sång, ska spela på Broloppet

Brevbäraren Tobias Vendel Lönnqvist från Motala håller i gång som sport-trubadur. Den IFK-bandysång han skrev för några år sedan får nu ny text, uppdaterad för elitserien. ”Forza Blåvitt, heja IFK” heter den. Vendel Lönnqvist ska också spela längs vägen på Broloppet i Motala den 22 september.

Ludvig Högberg i Försäsongens mästare

Inför svenska handbollsligan laddas det upp med en sorts allstar-tävling i olika styrke- och snabbhetsövningar. Det kallas Försäsongens mästare och sänds på Youtube. Redbergslid representeras av 20-årige Vadstenakillen Ludvig Högberg som nyligen tog sitt lag hem till Vadstena på träningsläger. Efter avsnitt ett ligger Högberg sexa i mästarjippot.

Tapp för Solfjäderns damer inför ettan

Solfjäderstadens damlag tappar en del inför den nya ettan som i vinter spelas ihop med Södermanland. Bland annat flyttar USA-spelaren Adelia Pennisi, som också ska knäopereras, till Kalmar för att plugga. Dessutom provtränar Sarah Nyman med allsvenska Linköpings IBK. Det pendlingsgäng med fyra spelare från Libk som Solfjädern försökt få blir det heller inget med. Spelarna stannar i Libk. ”Vi pratar med några andra, men inget är helt klart. Muntligt överens, men detaljer återstår”, säger Solfjäderstadens sportchef Henrik Winskog.

IFK krockar med Maifs cupfest

När Maif har cupfest mot Elfsborg på onsdag spelar IFK Motala samtidigt i fyran mot Mantorp. IFK:s match gick inte att flytta. "Vi hade fått svårt att få in den nån annanstans i kalendern", förklarar IFK-tränaren Rickard Blomdahl.

Hett

1. Piraterna

Ointressant serie, allsvenskan. Men folket har slutit upp bra kring Piraterna som laddar för slutspel och att elitserieansökan ska godkännas. Oväntat hett.

2. Motala AIF Fotboll

Laddar för en stor invigningsfest av Idrottsparken på onsdag. Fri entré, ölförsäljning och besök av VM-hjälten Peter Wettergren till cupmötet med Elfsborg.

3. Långdistanshjältar

En del gillar att hålla på länge. Som kämparna i Löpargänget som klarade Ultravasan eller som Annie Thorén som klarade Ironman i Kalmar. Hatten av!

Snett

1. Isproblemen i Motala

Hösten blir dyr och problematisk för både bandyn och ishockeyn i Motala. Kommunen kämpar för att laga kylanläggningen, men det drabbar idrotten hårt.

LISTMAKARE: JENS BOLLIUS

LÄS MER: @MVTSport på Twitter, MVTSport på Facebook.