LÄS MER: Den segern satt skönt för IFK

LÄS MER: Bollius: Äntligen gav kampen seger

– Med lite flyt hade vi kunnat ha några till, säger tränaren Mattias Sjöholm.

Det har varit en intensiv höst och start på den här vintern. Ni kan alla lagets problem med att få is på sin hemmabana med följden att matcher flyttades eller ställdes in. Träningar har bedrivits på både löparbanor för friidrott och på hockeyrinkar istället för på bandyplaner.

Och när väl serien drog igång blev det tätt med matcher, långa bortaresor och skador och sjukdomar.

Ändå har IFK gjort en klart bättre öppning på den här säsongen än den innan.

– Framförallt beror det på att vi som lag fått tid att lära känna varandra mer. Vi har utvecklats tillsammans och hittat en ännu större trygghet.

Artikelbild

| Mattias Sjöholm är mycket nöjd med vad laget presterat de första elva matcherna i elitserien.

– Om man ser till spelet så har vi utvecklat främst defensiven ett snäpp till och det syns om du jämför antalet insläppta mål.

Rätt så. Nu har man släppt in 42. Förra säsongen vid samma tidpunkt var den siffran 66.

– Där har du ett antal poäng. Du kan ju ta bort de oavgjorda matcherna, då försvinner fyra poäng. Då är vi nästan nere på samma.

Mattias nämner ordet trygghet flera gånger under vårt samtal. Det är tydligt att man jobbat mycket med att få ihop gruppen, för att prestera tillsammans.

– Jag är säker på att alla spelare känner att man har lagkamrater som är beredda att göra precis allt för att du ska lyckas. Det är ingen i gruppen som tar eller kräver större plats än någon annan.

Han fortsätter:

– Det handlar om utveckling och en modell som vi vill stå för. Nu när det pratas mycket om hall och hur bra det är för spelarnas utveckling känner vi att vi måste göra precis allt vi kan för att ändå ha så bra förutsättningar för att våra unga spelare ska kunna utvecklas, trots avsaknaden av hall.

– Sen är det givetvis så att alla i vårt lag vill spela i en hall, konstigt vore det annars. Vi känner alla att vi får en boost när vi får spela komma bort och spela hallbandy under bra förutsättningar i 90 minuter.

Hur mycket snackas det i laget om hall?

– Nu under säsong, ingenting. Sen följer man givetvis vad som skrivs i media och så, men vi kan inte påverka det utan gör allt vi kan för att utvecklas på något sätt vid varje träning och match ändå.

Det är lätt att prata om poäng hit och dit och jämföra siffror, när ett seriespel handlar om tabeller och placeringar. Men en tränare har ofta fokus på andra saker.

– Jag jämför mer hur vi agerar, hur det ser ut på isen jämfört med förra säsongen. Det är ju det som är mest intressant. Och jag vill påstå att det är stor skillnad, framförallt på hur vi tar oss an matcherna. I år har vi spelat många matcher i ledning och många matcher där vi fört spelet, det var precis tvärtom förra säsongen.

Målskyttet har varit ett bekymmer den här säsongen. I alla fall trodde man det. Men skillnaden är faktiskt försvinnande liten. 28 mål nu, 30 mål då.

– Jag tror att kurvan kommer bli densamma som då, att målskyttet släpper mer och mer under säsongen.

Nu väntar en dryg veckas uppehåll inför dubbelmöten med Vetlanda. Det är också starten på en ny tuff period med 12 matcher på 38 dagar.

Jobbas det nåt med truppen och kontrakt nu under säsongen?

– Jag är inte så inblandad, det sköter Pär (Beckne, klubbchefen).

När går ditt kontrakt ut?

– Efter den här säsongen.

Och?

– Nja, jag vet inte. Förbundet har kommit på nåt nytt med att tränare måste ha licens och jag känner inte att jag riktigt har tiden att gå en massa kurser när man samtidigt har ett civilt heltidsjobb.

Till sist, tre saker ni gjort bra så här långt?

– Defensiven, jobbet för varandra och i långa stunder en bra offensiv.

Tre mindre bra?

– För många utvisningar, hörnskyttet, förmågan att stänga matcher.