LÄS MER: IFK anställer ungdomstränare

IFK jobbar mer med data och individuellt anpassad träning än tidigare. Efter att laget gjort fystester med den kände friidrottstränaren Agne Bergvall i Växjö har försäsongsträningen förändrats.

– Det är viktigt när vi tränar 12 timmar i veckan att vi gör 12 timmar rätt träning. Annars kan vi lika gärna strunta i det. Jag känner att just det är väldigt bra i år. Att vi tränar rätt, säger IFK-backen Niklas Ögren.

Artikelbild

| IFK Motala är inne i en riktigt tung träningsperiod med minst sex pass i veckan. Den häör kvällen var det intervaller på schemat och Elias Gillgren ger sig iväg efter att ha växlat med Kasperi Hirvonen.

Ögren var en av de IFK-spelare som sprang tuffa intervaller i Bondebacka med pulsband under måndagskvällen. Till skillnad från tidigare har alla spelare nu full koll på hur nära sin maxpuls de ligger under träningen.

– Det blir roligare när man kan se mer konkret hur man utvecklas. Innan har man kanske känt att det går lättare, men inte haft någon aning om vad man har för procent i puls till exempel. Det har mest varit att gnugga på utan någon kontroll över träningen. Nu har man mer att träna för.

Mattias Sjöholm utvecklar hur de tänker kring årets försäsongsträning:

– Samarbetet med Agne Bergvall och de fysiska testerna vi gjort har förändrat en del. Vi lägger mer fokus på uppbyggnads- och återhämtningsträning nu. Sedan flyttar vi fokuset till högt tempo och sådant när vi går ut på is. Förut har vi haft ännu högre tempo så här års. I styrketräningen blir det också lite annorlunda upplägg jämfört med tidigare. Det ska bli intressant att se utfallet av detta. Man måste våga prova, säger IFK-tränaren, som pekar ut några stora skillnader i sommarträningen jämfört med när han var aktiv som spelare.

Artikelbild

| Magnus Brodén, assisterande tränare, höll i måndagens pass.

– Vi springer väldigt sällan de där riktigt långa passen. När jag spelade var vi ofta ute i skogen och joggade en, två timmar. Nu är det mer effektiv träning. Sedan är det mer fokus på styrketräning nu.

Hur ser en träningsvecka ut då för bandylaget? Tränare Mattias Sjöholm berättar:

– Måndagar kör vi mycket intervaller, bålstyrka och rörlighet, som idag. Tisdagar är det statisk styrka och explosivitet med Andreas Hageborn. Då är det mycket mjölksyra. Och så på torsdagar kör vi innebandy, rörlighet, ben- och bålstyrka. Sedan har de tre individuella pass i veckan med mycket fokus på grundstyrka.

Och vad tycker Niklas Ögren om träningschemat?

– I intervallpassen gäller det bara att kötta liksom, orka trycka på. På tisdagarna hos Hageborn är det mer att orka ha mjölksyran. Det är jobbigt på olika sätt, innebandyn också. Alla pass ät tuffa och viktiga på sitt sätt, säger han.

– Det är sex pass i veckan. Och så lirar jag fyra timmar padel den lediga dagen också. Så man tränar ju en del, men vissa pass är mer skonsamma än andra.

Spelarna såg starka ut på måndagströningen och det verkar hoppfullt med den fysiska delen inför nästa säsong.

– Första året i Elitserien vägde vi lite för lätt stundtals, men förra året lade vi på oss lite muskler och blev starkare fysiskt. Förhoppningsvis kan vi fortsätta och bli ännu starkare och orka ännu mer i år, säger Mattias Sjöholm.