– Men inget är vunnet än, varnar Christoffer Jonsson inför söndagens kvalretur mot Skövde i Motala sporthall.

Ni vet alla hur läget är. Solfjäderstaden skaffade sig ett utsökt utgångsläge efter första matchen i Arena Skövdes C-hall. 5–1-segern ger klar fördel inför den avgörande returen hemma i Motala, som spelas klockan 17 på söndag.

Men fyra mål kan snabbt vara uppätet om returen går Skövdes väg.

– Vi måste göra samma jobb i returen, annars är segern inget värd. Det kan gå fort. Vi behöver hitta grunderna där vi spelar disciplinerat defensivt och exploderar när vi vinner boll, säger Christoffer Jonsson.

Jonsson är lite som Didrik Karlsson, en egen produkt som gjort allt för Solfjädern i vått och torrt. Det var när han befarade att alla hans kompisar skulle dra för ett par år sedan som han gjorde någon testträning med Borensberg, men annars har han aldrig spelat någon annanstans.

Jonsson, född 1990, spelade även pojkfotboll i Boren och LSW, ihop med spelare som Liridon Silka och Martin Leinar, men valde innebandyn i junioråldern. För att han var bättre på det, helt enkelt.

Solfjäderstaden hade ett bra juniorlag med Martin Hovlund, Martin Leinar, Mikael Sonesson och Didrik Karlsson. Bland andra.

Håkan Karlsson var en skicklig tränare, och sedan tog Joakim Schelin vid med den här generationen.

– De fick det alltid att vara roligt på träningen.

Christoffer Jonsson var med som extraspelare i A-laget redan vid den berömda kvalsegern i Åstorp 2008 och han har både upplevt fest och sorg i Fjädertröjan. Det har varit några nesliga förluster längs vägen som han inte kan glömma.

–Ja, 2–18 i Mjölby ett år kunde vi ju gjort bättre.

Ändå tycker han att sammanhållningen alltid varit bra alla år. Snart tio år har Jonsson varit en kugge i A-laget och han har alltid känt stöd från föreningen.

– Vi har fått bra förutsättningar, tycker han.

Vad gillar du så mycket med innebandyn?

– Farten i spelet, själva sporten, att spela matcher och gemenskapen i gruppen man fått tillhöra.

Ett mål som Jonsson har är att bli Solfjäderns meste spelare genom tiderna. Har har spelat 280 A-lagsmatcher, men måste upp på säkert 350 för att passera ikoner som Daniel Pettersson och Andreas Schelin.

Jonsson vill köra vidare, oavsett om det blir ettan eller inte.

Hur ska klubben göra om ni går upp?

– Behålla de lokala spelarna som gjort jobbet, men också hitta en spets utifrån. Att fortsätta på det här och jag hoppas att Kris Vest blir kvar, säger backen.

Som alla andra hyllar Jonsson tränaren Kristofer Vestergaard för att det blev serieseger och kval just den här säsongen.

– Han har fått ut max av alla spelare och vi har tillsammans skapat en ram för hur man ska bete sig i laget. Kris är duktig med det mentala, rak och ärlig och tydlig och får alla att veta vad man ska göra. Vi har jobbat mycket i laget med att lyfta varandra i stället för att dra ned varandra, säger Christoffer Jonsson.

Backen erkänner också en hemlighet, att han är lagets bäste "duschare". Det är där spelarna har sin ventil, att bara vara själva utan att ens ledarna är med.

– Vi kan prata om allt där i duschen, det är vårt ställe. Allt ventileras, säger Christoffer Jonsson inför kvalavgörandet.