Den assisterande förbundskaptenen älskar försvarsspel, hyllar kollektivet, och blir irriterad på spelare som antingen inte är på rätt plats i defensiven, eller inte visar rätt inställning utanför planen. Det framgick tydligt på hotellet Scandic city i Linköping när Wettergren var inbjuden för att berätta om de framgångsrika åren med landslaget.

För tränarkollegor i Östergötland, som hade en utbildningsstund hos ÖFF i slutet av säsongen, förklarade Wettergren konsten att förhindra att motståndaren lyckas och hur ett gäng förhållandevis begränsade spelare ändå kan konkurrera på den yppersta världsnivån.

– Marco van Basten sade i en analysgrupp att alla lag spelar handbollsförsvar i Skandinavien, men jag tycker inte att det är negativt. Det får inte vara fult att vara välorganiserad, säger Peter Wettergren.

Artikelbild

| Perfekt försvarsspel, det älskar Peter Wettergren. Kanske gillar han bra organisation mer än snygga mål. Det framgick när han för ÖFF i Linköping föreläste om Sveriges insats i sommarens fotbolls-VM.

Peter Wettergrens föreläsning handlade om mycket fotbollsnörderi, med olika spelsystem och hur man analyserar och förbereder sig. Men det handlade också om passion och hjärta, människan.

– Man är inte tränare vid datorn, man ska ut på planen och instruera och prata. Datorn ska bara vara ett hjälpmedel, säger han.

Wettergren tackar många för att han kommit dit han kommit. Som uppväxtmiljön i Ödeshögs IK, kompisskapet med bästa polaren Klas Ingesson där han fick vara med att "tränarprya" i Klas proffsmiljö, vägen till att lära sig bli tränare som gick via Motala i Boren och Maif, och sedan alla år i storklubbarna Elfsborg och Köpenhamn.

– Den dagen man tror man kan och vet allt ska man nog lägga av. Fotbollen förändras hela tiden och trender kommer och går, säger förbundskaptenen.

En trend nu är att många landslag spelar 4-4-2, klassikern som sågades så hårt av Bosse Hansson efter svenska VM-fiaskot 1990. I VM i somras spelade alla lag utom fyra så. Trenden är också att spela lågt försvarsspel, ställa om med kontringar och att utnyttja fasta situationer.

Nu är utmaningen att försöka göra något åt låga försvarsspel.

– Vi kanske får tillbaka inläggsspel och långa spelare i boxen, funderar Wettergren.

Sveriges metod att lyckas i VM-kval och VM, där det slutade med kvartsfinal, var att konstatera att i Sveriges lag kommer aldrig de bästa elva spelarna att finnas. Men Sverige kan vara bäst på organisation, förberedelser och attityd och där har också allt fokus lagts under Janne Anderssons ledning.

Efter två osannolika framgångsår stundar nu ett tufft EM-kval för Sverige 2019, med Spanien, Norge och Rumänien som några av motståndarna.

– Långt ifrån en drömlottning, men det ska inte vara enkelt att gå till EM, säger Peter Wettergren som mycket möjligt får några perfekta försvarsinsatser av Sverige att njuta av.