Redan en mil in i Barcelonas halvmaraton så visste Maif:s Johanna Eriksson att hon skulle åka hem med ett personligt rekord i bagaget. För den första milen avverkade hon på 36 minuter. Vilket är snabbare än hon någonsin sprungit distansen.

– De första fem kilometerna var de jobbigaste på hela loppet och gick lätt uppför. Så vid åtta kilometer hade jag en svacka och tänkte att jag kanske hade gått ut för hårt. Så jag fattade inte att det gått så fort när jag passerade milmarkeringen. Så när jag tittade till på tiden tänkte jag: Oj, det blev visst personligt rekord, säger Johanna Eriksson som berättar att det gav henne ny energi till den andra halvan av loppet.

– Det gick bra fram till 15 kilometer. Sen blev jag rätt trött men jag höll ihop det rätt bra även om jag tappade en del på slutet, säger Johanna som sprang i mål på tiden 1.18.22.

Även det ett nytt personligt rekord och en tid som hade tagit henne in på topp 10-listan på distansen i fjol i Sverige.

– Målet var att springa under 1.20 och det trodde jag skulle gå. Men sen fick jag problem med hälsenan tre veckor innan loppet och så blev jag förkyld så då blev jag lite tveksam till att det skulle gå. Och natten innan loppet så sov jag bara tre timmar. Så det kändes ju inte så bra innan start. Men jag tänkte att jag chansar och testar och det gick ju bra, säger Maif-löperskan och skrattar.

Anledningen till att hon begav sig till Barcelona var att hon ska springa SM i halvmaraton när Göteborgsvarvet avgörs i maj och behövde en kvaltid. Trodde hon.

– Sen när jag anmält mig så såg jag att jag redan hade kvalat in med min tid på Broloppet i fjol. Men det var bra att få in ett halvmaraton innan, säger Johanna Eriksson.