Toni Sundkvist har känt Sääv i många år och satt även som kartläsare bredvid honom under en tid. Mitt under deltävlingen i Karlskrona fick Sundkvist beskedet om att vännen förlorat kampen mot cancern.

– Det tog lite kraften ur en kan man lätt påstå, det var förbannat tråkigt. Man blir ett gäng i den här sporten som träffas och när en rycks bort på det där viset blir det ett jävla avbräck, säger Sundkvist.

Det sorgliga beskedet påverkade stämningen över hela tävlingen som annars innehöll en spännande kamp mellan Sundkvist, med Leif Petersson bakom ratten, och Tobias Söderqvist i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. De båda bilarna tog hem fyra heat var i flera täta sekundstrider.

– Det var kul för de som stod bredvid och tittade och de som följde oss på radion. De var många som kom fram och sa att det var fantastiskt häftigt att följa. Vi var så nära varandra hela tiden, säger Sundkvist.

Det var en vass sten som blev avgörande. Punkteringen kom brutalt nog direkt i inledningen av sträcka 9 och man fick köra den drygt nio kilometer långa sträckan med punktering på höger bakhjul.

– Det blir ju lite spännande kan jag säga.

Hur är det att sitta i bilen då?

– Man vet ju inte vad som händer när däcket börjar separera från fälgen. Om det låser upp, det kan också slita dän bromsslangar, det kan hända så mycket konstigt. Vi hade ett ställe där vi åkte 165 kilometer i timmen med bakhjulet punkterat på ett ställe. Det är klart då hinner man fundera litegrann. I alla högerkurvor gick det bra men i alla vänstersvängar blir det förrädiskt.

Från att ha varit endast fyra sekunder efter tappade man 40 på grund av punkteringen som sopade bort alla chanser till att för första gången i år ta en seger över Söderqvist.

Hur låter det i er bil när något sådant händer?

– Det är klart att det blir en frustration, han vill ju åka lika fort fast han har punktering så mitt jobb blir att försöka få honom till målskyltarna utan att det händer något mer. Det blir lite psykologi och försöka lugna honom litegrann. Samtidigt vill man inte tappa för mycket tid i de svängarna där man vet att det går att åka på. Det är mycket samspel, säger Sundkvist.

Tack vare riktigt stark åkning hade man ett så pass stort försprång till de flesta andra att man klarade av att ta en tredjeplats totalt. Det bakom Söderqvist och Johan Carlsson. Söderqvist leder sammandraget efter tre raka segrar.

– Det är absolut inte kört och vi ska vara glada att vi hade ett försprång på de andra. Så det var väldigt bra att vi lyckades ta en tredjeplats, säger Toni Sundkvist.