Man kan börja säsonger på olika sätt. Motala AIF:s 7–0 mot Haninge i fotbollstvåan i lördags är något av det bättre jag sett de senaste åren, sett till förväntningarna på förhand. En positiv överraskning både på och utanför banan.

I någon mobiltelefon fick jag se oddsen för matchen, att IFK Haninge till och med var knapp favorit till segern i premiären. Maif måste med sin storseger gjort en hel del insatta spelare nöjda. Men jag undrar egentligen hur många gamblers som såg 7–0 komma.

Siffrorna speglar inte matchbilden ska sägas, Haninge hade en rad jättechanser som Maifs nye akrobatiske målvakt Ismael Diawara gjorde spektakulära räddningar på. Samtidigt hade Maif marginalerna med sig, gjorde mål på sina chanser och hade flyt med domslut. Som att Haninge fick en spelare direkt utvisad efter 20 minuter. Men även Maif missade chanser ska sägas och det kunde gjorts ännu fler mål på ett ganska oorganiserat bortalag försvarsmässigt.

I andra halvlek kan det ha varit orken som tog ut sin rätt när Haninge var en man kort, men samtidigt märktes det hur bra tränat Maif är just nu. Bland annat efter sin utökade träningsdos med bland annat tidiga morgonpass.

När Maif kunde släppa in riktigt vassa inhoppare, som exempelvis Adam Larsson, sprang Haningespelarna som både yra och sega höns i trötthetens stund.

Alla tre anfallare, Larsson och de från start spelandes Johannes Ehn och Grace Tanda, visade sting och distinkthet alla tre. De visade målsinne och flyktade Esat Jashari, som gjorde 40 mål i fjol totalt i Maiftröjan, saknades inte alls.

Men kanske har en mittfältare stått för den mest märkbara kroppsliga förändringen i Motalalaget. Mittfältaren Valon Silka har i flera år haft ett bra tillslag på bollen, men har inte varit fysiskt tränad för en högre satsning än kanske trean eller fyran. Nu är han bra tränad, uppenbarligen, och då går det bra att vara bra i ett bra division 2-lag. Den förändringen kan man göra med utökad träningsvilja.

Jag undrar annars om jag inte är allra mest imponerad av publiksiffran, 957 personer. Visst, det var gratis inträde, men man vet ju hur upptagna folk är med all tv-idrott och allt annat som ska hinnas med på ledig tid. Nu valde nästan tusen personer att gå till Idrottsparken och att Maif inför den skaran fick vinna med 7–0 och ösa in mål är förstås bingo, guld värt.

På tidningen vet vi genom vår läsarstatistik på nätet att det är ett stort intresse för Maif, både bland Motalabor och utflyttat Motalafolk. Det är lite som sommarens bollsportslag, motsvarigheten till IFK Motalas bandylag på vintern. Ändå har Maif lyst med skrala publiksiffror. Kanske kan intresset ge större puls på plats i år också, om det här fortsätter.

I premiärlaget var det ändå Motalagrabbar och spelare från närområdet och sånt lockar förstås extra, när det är bygdens söner som gör det.

Vi på MVT fortsätter att närgånget följa Maif i tvåan och den eventuellt fortsatta toppstriden. Närmast med liverapportering på bortamatchen mot Assyriska på lördag och sedan med flera tv-sändningar på webben direkt, som vi sände IFK Motalas bandykval. Först är det Sylvia-Maif i Norrköping den 6 maj och sedan derby mot Linköping City i Motala den 25 maj. Det kommer säkerligen fler tv-sändningar efter det.

Pulsen stiger för den lokala fotbollen, efter helgens succépremiär.