Tips-SM är tävlingen där stryktipsälskarna tampas om titeln som Sveriges bästa tippare. Till årets tävling hade 62 846 deltagare anmält sig och en av dem var Motalas Helene Åstrand.

Att hon skulle nå hela vägen fram till finalen i Stockholm nästa vecka hade hon inte kunnat drömma om.

Hennes mål var detsamma som det varit varje år. Vinna familjekampen.

Artikelbild

| Tippare. Helene Åstrand är ensam kvinna bland de 13 finalisterna i Tips-SM. Det tackar hon sin magkänsla för.

– Vi har nog spelat Tips-SM de senaste fyra-fem åren och mitt främsta mål har alltid varit att slå Magnus och det har jag gjort, säger Helene och skrattar så där belåtet som man lätt gör när man har vunnit familjekampen.

Till saken hör att maken Magnus Åstrand är vad man skulle kunna kalla en fotbollsnörd med stenkoll på brittisk fotboll. Helene erkänner utan omsvep att hon inte besitter hans kunskaper.

Och leende berättar hon om de härliga diskussioner som uppstått när Magnus synat hennes 64-raders system till de sex omgångarna i Tips-SM.

– Är du klar nu brukar han fråga, sen när han kollat kan han säga: ”Hur f-n kan du sätta Burnley där?” Jag vet inte, det känns bra i munnen, svarar jag. För jag brukar plocka upp det och känna hur det känns. Sen går jag på det, berättar Helene vars magkänsla när det gäller att tippa onekligen är rätt bra.

För i de tre första omgångarna radade hon upp tolv, elva och tio rätt och gick upp i topp i tävlingen. I den fjärde omgången blev det dock en bom och bara fem rätt. Men då en omgång får räknas bort var Helene ändå i ledningen inför de två sista omgångarna.

– Det var lite häftigt och det som var kul då var att vi var tre tjejer bland de 13 främsta och det hade ju varit roligt om det kunde ha varit så i finalen också, säger Helene som i de två sista omgångarna läste på lite mer innan hon plitade ner sina rader.

– Då gick det sämre. Så jag trodde inte det skulle räcka för att vara bland de 13, säger hon och skrattar.

Men med nio rätt i sista omgången så säkrade hon platsen i finalen och där medger hon att hon gärna haft en del av makens kunskaper. För den avgörs med 13 frågor gällande brittisk fotboll.

– I första delen av tävlingen så handlar det ju väldigt mycket om tur men där i finalen hade det känts bra med lite mer kunskap. Det är ju jättesvårt men jag får försöka plugga in så mycket som möjligt nu. Lära mig vilka lag som är i Premier league nu och läsa på lite om de svenskar som spelar där. Jag förutsätter ju att de andra har större kunskaper, men det är ju för att de är karlar. Men det är klart, alla karlar är ju inte så insnöade som min, säger hon och brister ännu en gång ut i skratt innan hon berättar att hon först var tveksam till att åka upp till finalen i Stockholm den 14:e december där vinnaren får 300 000 kronor och en fotbollsresa för två till England.

– Då sa Magnus att det är klart att du ska åka. Det finns inte att jag skulle vinna det. Men det är klart, så nära att vinna 300 000 har man ju aldrig varit. Det är ju bara 13 som är med. De fem första får en fotbollsresa och det vore ju lite roligt att komma iväg och se en match. För det har vi pratat om många gånger, säger Helene.

Innan vi lämnar Helene så måste vi självklart fråga hur det gick för Magnus i tävlingen. Med ett kärleksfullt leende svarar hon:

– Han kom på plats 23 000. Det har jag påmint honom om ett antal gånger.

I finalen kommer Helene få sällskap av en annan Motalabo, Cenny Andersson. Han representerar “Blackarna” som lyckats ta en av finalplatserna i lagtävlingen.