Nu har Motalakillen prisats för sin 35-åriga ledargärning, genom att han fått förtjänsttecken fem av Svenska karateförbundet. Priset är för mångårigt ideellt arbete för föreningar och förbund.
– Priset spelar inte så stor roll för mig, men när jag märker hur glada många blivit för min skull är det kul förstås, säger 50-åringen.
Sacha Petrovic-Dyner är en känd kampsportskille i Motala. I början av 90-talet var han som bäst själv som aktiv i karate och förärades med MVT:s Guldklocka 1992 för bästa lokala idrottsprestation.
Än i dag är han tävlingsaktiv och tog så sent som för något år sedan VM-brons i veteranmästerskapet i shotokan i Indonesien.
– Jag hoppas vara med i nästa VM också, det går 2019, säger han.
Det är stort kampsportintresse i stan, både boxningen i BK 30 och brottningen i Motala ABK har bra ungdomar som är ute och tävlar.
Även Motala sportkarate har bra snurr på verksamheten. Hundra vuxna och barn finns i regelbunden träning och över 50 står på kö för att vara med.
– Problemet är att vi saknar tränare, därför kan vi inte ta emot alla. Vi har egentligen bara tre tränare, men vi jobbar för att ungdomar ska kunna ta ett större ansvar, säger Sacha.
Hur har kampsporten förändrats sedan du var ung?
– Mer teknisk, men mjukare. Nästan lite för mjukt ibland.
Sacha Petrovic-Dyner är en sorts allt-i-allo i Motalas karateklubb. Han är kassör, tränare och en eldsjäl i största allmänhet. Plus att han tränar på egen hand. Han är också förbundskapten i en av stilarna, shotokan.
– Jag skulle gärna hitta fler tränare så att jag kan dra mig tillbaka lite och bli en mentor, säger han.
Sacha Petrovic-Dyner hyllar alla som gör ett ideellt engagemang. Människor som gör avkall på sin egen tid för att hjälpa andra.
Han har ett förslag för att stärka och hylla de som gör saker ideellt i föreningar och för samhällsnyttan.
– Jag tycker att ideellt arbete borde vara pensionsgrundande. Har man jobbat typ 25 procent på sin fritid borde man få uppskattning för det genom att tillåtas sluta lite tidigare. Man gör en stor samhällsinsats, säger Sacha och fortsätter:
– Om en ledare bara håller en ung människa borta från "dålig verksamhet" så betalas det mångdubbelt tillbaka till samhället, funderar karateledaren.
Det är mycket som utvecklas med tiden, bland annat vad som krävs för att vara ordningsvakt. Även där har Sacha Petrovic-Dyner en sorts idrottsroll där han ser likheter. Då han utbildar vakter och där finns en rad olika specialistområden. Att vara vakt på en arena på högriskmatcher kräver exempelvis en särskild kompetens.
– Det handlar om att kunna jobba i grupp och ha en taktik tillsammans. Vi lägger också stor vikt vid etik och moral, säger Sacha.