Nya SM-medaljer målet för Motala sportkarate

Fem medaljer blev det på Shobu ippon-SM. Nu jagar Motala sportkarate fler medaljer när karatesportens mest prestigefyllda SM avgörs.

Motala sportkarates tränare Alexander Gomez och Gottfrid Tiderman, Sophie Bao-Bednarski, Elvira Winell och Isabelle Grahn jagar i helgen nya SM-medaljer.

Motala sportkarates tränare Alexander Gomez och Gottfrid Tiderman, Sophie Bao-Bednarski, Elvira Winell och Isabelle Grahn jagar i helgen nya SM-medaljer.

Foto: Thomas Augustsson

Karate2019-11-08 07:00

Karatesporten är som ni säkert vet indelad i en rad olika stilar och organisationer. Den största av dem är World karate federation och det är den enda karateorganisationen som är erkänd av internationella Olympiska kommittén. 
Där har ni också förklaringen till att SM-tävlingarna efter WKF:s regelverk räknas som stora SM. 
Men efter att ha vunnit ett guld, tre silver och ett brons på Shobu ippon-SM för några veckor sedan åker Motala sportkarate till SM-tävlingarna i Karlstad med bra självförtroende. 
– Alla har definitivt en stor medaljchans, säger Motala sportkarates tränare Alexander Gomez. 
Han kommmer själv tävla i senior +84 kilo. Han får med sig fem adepter. Dessa är Isabelle Grahn, +54 kadett, Sophie Bao-Bednarski, -54 kadett, Gottfrid Tiderman, -61 junior, Elvira Winell, -59 junior och Rasmus Gomez som tävlar i både U21 och seniorernas -84 kilosklass. 
– Vissa klasser är ju tuffare än andra. Den som har den tuffaste är nog Rasmus. Det är inte så många i hans klass men alla har representerat landslaget och är riktigt bra. Isabelle tävlar i en riktigt stor klass med över 20 deltagare. För Elvira däremot så räcker det att hon vinner två matcher så har hon en medalj.

Den största guldchansen menar Gomez att Motala Sophie Bao-Bednarski ha. Detta inte minst efter att hon vann guldet o Shobu ippon-SM. Då ställdes hon mot klubbkamraten Isabelle Grahn i finalen. 
Den här gången kommer de dock inte stöta på varandra. För nu är klasserna indelade efter vikt och inte efter ålder som då.  Fast ålder har en avgörande betydeles i de båda tjejerna fall. För båda två fyller i år 14 år och får därmed tävla på SM för första gången. 
Och precis som i den förra SM-tävlingen så är Sophie sugen på att komma hem med en guldmedalj. 
–  Det är man ju så klart. Men det blir ju annorlunda nu när det är WKF-regler, säger hon och Isabelle nickar instämmande och förklarar sen några av skillnaderna. 
– i Shobu ippon så är det först till två poäng som gäller. Sen bryts matchen. Här bryts den om man leder med mer än åtta poäng. Annars är den som har mest poäng efter två minuter som vinner, säger hon.

Har ni koll på era motståndare?
– Vissa har vi koll på. Men mest på dem i Isabelles klass. I min klass känner jag bara igen några stycken. Men det är klart att man siktar på att vinna. Sen kan man ju bara göra sitt bästa så får man se hur långt det räcker.

 

Tuff sparring inför SM. Elvira Winell hittar en lucka i Sophie Bao-Bednarskis gard och får in en klockren träff.
Tuff sparring inför SM. Elvira Winell hittar en lucka i Sophie Bao-Bednarskis gard och får in en klockren träff.
Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!