Själen i Folkracefestivalen är publiken. Det får man säga, trots att det även i år som vanligt bjöds på fantastisk dramatik på banan och visades upp otroligt vass bilåkning.
Men det är ingen slump att SMK Motala lägger ned mycket krut på sin hejarklackstävling, med tre stora penningpris till de tre bästa klackarna. Folkfesten och draget och glädjen runtomkring är liksom hela grejen med folkracefesten.
Jag tycker att det knyts ihop bra för publiken också. I depån kan alla träffa alla och åskådare och förare kan mötas och sedan finns berget som en perfekt naturlig läktare. Jag undrar om motorsport i Sverige har en bättre översiktlig arena än Dunteberget. En superstadion av naturen, kort och gott.
Det var jämnt i toppen i fanstävlingen där Gestrike racing från Storvik tog hem priset före SMK Sala och värmländska Team Treske från Arvika. Alla berikade de arrangemanget på sitt eget sätt.
Gestrikes eldsjäl Leif "Putte" Gillberg sade att förstapriset på 12 000 kronor skulle läggas på klubbens juniorsatsning och han förklarade segern med att många från klubben var framme i söndagens avgörande heat.
"Vi hade många att heja på och alla i vår region hejar på varandra", sade Gillberg.
Leif Gillberg har kört själv förr och nu följer han sina barn. Jag frågade om storheten med Motalafestivalen.
"Stämningen är hela grejen, allt folk man träffar och möter igen varje år", sade Gillberg som dock inte gillade nymodigheten med käppar i banan i stället för curbs.
"Det är som gjort för att bilarna ska rulla, jag hatar det. Många går omkring och har ont i nacken helt i onödan", sade hejarklacksledaren.
Gillberg ville ha sandfållor kring kurvorna i stället och han lät som han pratade för många i sin kritik, men det verkade som att smaken var som baken kring banändringen. I SMK Motala noterade tävlingsledningen mycket klagomål på käpparna före festivalen, men inga officiella klagomål under tävlingsdagarna.
"Förarna är disciplinerade och har accepterat förändringen. Konceptet har varit bra. Nu kör vi året ut och får utvärdera efter det om vi ska ha kvar det till nästa år", sade eldsjälen Torbjörn Knutsson.
Knutsson var annars helnöjd med banans underlag som klubben jobbat mycket med. Det var ingen tillfällighet att den höll hela vägen till A-finalerna.
Den 34:e festivalen bjöd på bra och dramatisk bilracing och kanske var det därför det kom 4 122 åskådare på söndagen och 14 800 på hela veckan. Det är det mesta som varit sedan 30-årsjubileumet 2011. Men Torbjörn Knutsson gav en enklare förklaring till trendbrottet: Det perfekta vädret.
Nu laddar SMK Motala till sitt 35-årsjubileum 2016 då det ska slås på stort på flera sätt. Med extrasatsningar ska då publiken öka ännu mer, kanske då uppåt de nivåer som var på 1990-talet.
Det är mycket som är fascinerande med folkrace. Det är en trevlig atmosfär som blandas med idrott i värsta action. Det känns också som tiden har stått stilla sedan 90-talet när man vandrar runt i depån och på berget.
Facebook och ett nytt speakertorn har tillkommit, plus en ny generation förare, men annars är väldigt mycket sig likt och det menar jag som en komplimang.
Folkracefestivalen återvänder man gärna till. Så vi ses igen nästa år!