– Det känns skönt att ha den tryggheten att falla tillbaka när karriären en dag tar slut. Det har varit tufft att kombinera med fotbollen, men har du väl börjat med något vill du gärna slutföra det också, säger hon.

25-åringen ler.

Värvad till Linköping från Göteborg för att fylla luckan som vänsterback efter Jonna Andersson.

Artikelbild

| Nyförvärv. Elin Landström trivs med flytten till Linköping. ”Det tar alltid lite tid att komma in i allt, men jag är väldigt nöjd med mitt val. Jag kände till de flesta i laget. De som jag inte spelat med har jag sparkat ned. Haha.”

När elitsatsningen kryper nedåt i åldrarna är det många unga idrottare som inte har tid med avancerade studier. Elin Landström hör till dem som valt att satsa på både karriären som elitspelare – och på avancerade universitetsstudier.

Om allt går som det ska, och det gör det säkert, är hon i sommar färdigutbildad jurist efter nästan fem års pluggande. Det är en betydligt längre process än ett välriktat inlägg eller en perfekt glidtackling på Linköping arena.

– Om jag längtar till nästa liv? Nej, jag längtar efter att få spela fotboll och kunna lägga ännu mer energi på det. Att inte behöva plugga på lediga timmar och planera allt in i minsta detalj utan i stället vara lite mer spontan, säger hon.

Det hon gör vill hon göra bra. Inte halvbra. Målinriktad är nog ett rätt passande adjektiv i sammanhanget. Schemat är fulltecknat, inte minst som Landström även är anställd av spelarföreningen för att bland annat hjälpa till med juridiska frågor.

– Det finns enormt mycket att göra. Om bara tiden fanns skulle jag kunna göra mycket mer. Som spelare har du inte alltid koll på vad du har rätt till och jag försöker hjälpa till med skatter, deklarationer, försäkringar och sådana frågor.

En undersökning från tidigare i vintras visade att många damallsvenska spelare upplevt sexuella trakasserier eller kränkningar i samband med sitt fotbollsspelande på elitnivå. Det är en annan fråga som spelarföreningen och Elin Landström – som i me too-rörelsens fotspår berättat att hon själv utsatts för sexism – har på sin agenda.

– Diskussionen fortgår och jag tror att det är viktigt att den gör det. Så att det inte blir ”kommer ni ihåg när vi pratade om det”? Vi behöver påminna varandra hela tiden. Spelarföreningen har gjort en egen undersökning, men det är inte helt klart hur vi ska arbeta vidare med det.

Något överraskande fick hon inleda på bänken i matchen i Manchester, men kom in i paus. Nu tar hon platsen till vänster i backlinjen från start.

– Vi har pratat igenom det som hände senast och om vad vi kan förändra. Det är bara 0–2. Jag tror absolut på att vi kan vända och jag hoppas att hela laget gör det med mig. Det kommer att krävas, säger hon.

Umeåtjejen skrattar när hon berättar att en förhoppningsvis något mindre fulltecknad almanacka ska göra att hon i sin tur inte blir lika glömsk och disträ.

– Som idag när jag glömde att jag skulle byta däck på bilen. Typiskt mig när jag blir stressad. Det var bara att boka om till en ny tid.

Det är match onsdag. Bara så att du inte glömmer.

– Haha. Det är lugnt. Det glömmer jag inte. Jag lovar.