Det har skrivits tidigare – och kan skrivas igen. Hjärnskakningar och smällar mot huvudet är ett av ishockeyns allra största gissel. Det har knappast undgått någon att Linköping HC:s herrlag drabbats hårt under hösten och på damsidan har Lauren Spring avbrutit säsongen och åkt hem till Kanada.

Och nu är alltså ytterligare ett nyförvärv drabbad av samma typ av skada.

Det var under ett läger med juniorlandslaget nyligen som Linnea Johansson åkte på en hjärnskakning och inte har spelat sedan dess. 16-åringen har svarat för en stark höst under debutsäsongen i SHL, tagit en ordinarie tröja i topplaget och svarat för sju poäng så här långt.

Nu är det oklart när hon kan spela igen.

– Vi tar det från dag till dag. Det gäller att vara försiktig. Du har bara en hjärna och den ska du ha med dig hela livet, säger Madeleine Östling.

Hur mår hon nu?

– Jag hoppas och tror att det är på bättringsvägen. Men hon har, och har haft, bättre och sämre dagar och även missat lite i skolan på grund av det här. Vi hoppas att hon snart är tillbaka på isen, men det viktigaste är att hon får må bra igen.

– Hjärnskakningar är ett minst lika stort bekymmer på damsidan som på herrsidan och jag vet att det påbörjats olika projekt. Det är verkligen något att ta tag i, säger Östling.

Under de närmaste veckorna i SDHL får LHC även klara sig utan storstjärnan Lara Stalder, som blev skadad mot HV senast.

– Hon spelar inte före jul. En skada på överkroppen, säger tränaren.

Men inte hjärnskakning?

– Nej.

I bortamötet med jumbolaget Göteborg på onsdagskvällen blir det, som vi berättade i går, comeback för poängdrottningen Denise Altmann, som numera är assisterande tränare.

– Hon har varit med och täckt upp på någon träning under hösten och det syns knappt att hon varit borta. Det ska bli kul och vi uppskattar verkligen att Denise ställer upp fram till jul, säger Madeleine Östling.

Kan det bli så att hon fortsätter längre?

– Det har vi inte pratat om.

Denise Altmann – som tidigare svarat för 625 poäng på 365 matcher i LHC-tröjan – går rakt in i en tänkt ledande kedja med Nicoline Jensen Söndergaard och Kennedy Marchment.