Motala AIF har skördat stora framgångar i landsvägscykel genom åren. Men de senaste åren har det blivit allt glesare med egna produkter i laget.

Det fick Maif cykel att för något år sedan att inleda en satsning på att locka ungdomar till sporten.

– Det är svårt att engagera ungdomar men vi gör vad vi kan. För ett år sedan så var vi tre-fyra stycken nu har vi dubbelt så många som kör landsväg. Men framför allt så har vår MTB-träning ökat enormt. Där har vi 30-35 ungar som kör varje måndag, säger Mikael Fransson som ansvarar för ungdomsträningen och den svåraste uppgiften för honom menar han är att locka de som kör MTB att även prova på landsvägcykling.

– Det klivet är ju större. En cykel som det går att cykla i skogen med har ju de flesta. Därför har vi köpt in fem cyklar som de som vill testa kan få låna. För vi vill ju locka till oss fler ungdomar, säger Fransson.

Fast de som vill testa att cykla på riktigt får vänta till den 2:e december då träningen i Team sportia-hallen inleds.

Fram tills dess är det träning på testcykel under Maif-läktaren som gäller varje onsdag. Med blicken fäst i golvet körs det så svetten lackar.

– Det är roligare att cykla ute. Men man måste göra det här också för att bli bra, säger Molly Åkerberg och Amanda Mikaelsdotter bredvid henne nickar instämmande.

Hon kör fortfarande ett par pass MTB och cyklecross utomhus i veckan. Där krävs ett annat fokus. Här inne vore det lätt att tro att man sitter och tänker på annat men det menar Amanda att man inte gör.

– Man tänker inte så mycket. Men bara trampar men det är roligt ändå.