Stockholm stadion i september. Motala AIF:s Maja Nilsson kliver in till sin debut i Finnkampen och presenterar sig med besked för friidrottspubliken. Det perfekta avslutet på en säsong där höjdhoppstalangen sätter ett nytt personligt rekord genom att hoppa 1.90. Med det så har hon hoppat högst av alla kvinnliga höjdhoppare födda 1999 i världen i år.

Men Maiftjejen vill nå mycket högre än så. Hon unnade sig att njuta av framgången i någon vecka. Sen gick hon in i uppbyggnadsträningen inför inomhussäsongen och efter tre månader så konstaterar hon att hon klarat sig ifrån både skador och sjukdomar.

– Det har funkat bra. Det handlar om att ligga på gränsen hela tiden men inte överskrida den och vi har hittat min nivå nu. Jag har gått på men så fort jag har känt något så har vi bromsat, säger Maja när vi träffas under ett träningspass i Team sportia-hallen.

Artikelbild

Just dag står ett förhållandevis lätt pass på schemat. Men under hösten så har det annars handlat om många och tunga styrkepass. Och de har gett resultat.

– Jag har blivit mycket starkare. Första passet vi körde i höstas så körde jag sexor på 50 kilo i djupa knäböj. Nu när jag maxade häromdagen tog jag 77.5. Sen vet jag ju inte hur det svarar när jag hoppar. Det får jag ju veta först när jag släpper på träningen. Men det är skönt att ha fått ett kvitto på att träningen har gett resultat, säger Maja vars största utmaning inte handlar om att bli starkare för det menar hon att hon har ganska lätt för.

Det främsta utmaningen är istället att ändra tekniken.

– Tekniken är ju min svaga sida eller vad man ska säga. Där har jag lite att jobba med. Det är främst upphoppet och timingen som är i fokus men sen är det ju flera delar i det, säger Maja och ler lite snett åt frågan om det svårt.

Artikelbild

| Explosiv. Tung träning under hösten har gjort Maja Nilsson starkae än någonsin. Får hon till tekniken kan det bli högt i vinter.

– Det är svårt att lära om och det blir svårare för varje år som går.

Maja, som för övrigt fyller 18 år på fredag, går nu in i sin sista juniorsäsong och det är ju ofrånkomligt att fråga om hon inte har siktet inställt på Kajsa Bergqvist svenska inomhusrekord på 1.92 från 1995.

Artikelbild

| Sparring. Emelina Wirebro och Maja Nilsson kör alla pass tillsammans. "Det är så mycket lättare när man kör tillsammans med någon. Då kan man gråta ihop när det är jobbigt. Så jag är så tacksam att jag har Emelina." säger Maja.

Lite överraskande så blir svaret inte ett omedelbart ja.

– Patrik (von Corswant tränare) och jag har sagt att när vi nu ändrar så mycket i tekniken så får vi ta det lite som det kommer. För det är bättre att ändra nu när det bara blir svårare och svårare för varje år. Men det skulle inte sitta fel att hoppa 1.93 och slå det. Det är ju en ganska duktig (skratt) tjej som jag slår så det vore ju häftigt. Jag slår hellre det rekordet än vinner SM. SM är ju varje år, rekord slår man inte så ofta, säger hon leende.