Läsesalen var fullsatt på onsdagskvällen. Fotbollsungdomar, ledare och föräldrar från både Borens IK och Fornåsa IF var där, samt innebandyspelare från Solfjäderstaden.

Som ett led i projektet "Motalas läser idrott" föreläste Martin Bengtsson, 28, och berättade sin gripande historia om sin fotbollskarriär. När han var 17 år fick ett proffskontrakt med Inter men bara nio månader senare försökte han ta livet av sig.

– Jag skar mig i båda handlederna. Städerskan hörde dunsen när jag föll omkull i duschen, förklarar han.

Martins liv gick som tur var att rädda och han vaknade upp på ett sjukhus i Milano.

2007 skrev han boken "I skuggan av San Siro". Där berättar han sin livshistoria, hur han redan som åttaåring bestämde sig för att bli proffs. Hur han tränade tre timmar dagligen, försakade skola och vänner – allt för att nå drömmen.

De flesta som lyssnade på föreläsningen hade läst boken eller höll på att läsa den.

– Det är den första bra boken som jag har läst, kommenterar Melker Norrbom, från Borens 00-lag och fortsätter:

– Jag kan typ inte släppa den. Det som gör den så bra är att den är sann.

Författaren själv påpekade innan föreläsningen att det här är en bok som brukar locka ungdomar som inte läser så mycket att faktiskt läsa.

– Många läser för första gången och jag har även hört att den har lockat till vidare läsning. Det är kul att kunna bidra med det, säger Martin.

När boken släpptes föreläste Martin väldigt mycket. Nu kombinerar han både heltidsstudier på Malmö teaterhögskola och musikturnéer med sina föreläsningar.

– Det brukar bli ett tiotal tillfällen på hösten och lika många på våren. Jag föreläser främst på gymnasieskolor.

– Mitt budskap är att jag tycker att det är viktigt för ungdomar att tänka på att inte värdera sig själva efter en prestation. Och det är viktigt att omge sig med människor som man kan vara sig själv med.