– Vi står inte bakom beslutet. Det här är en politiskt styrd organisation och det här är inget som diskuterats politiskt. Vi hade velat se det i nämnden. Vi vill se ett omtag, säger Moderaternas Per Stark, vice ordförande i bildningsnämnden och ordförande i kultur- och fritidsutskottet.
MVT berättade på tisdagen att det inte bara är rikstriathlongymnasiet som fasas ut på Platengymnasiet i Motala. De lokala programmen, som funnits i stort sett lika länge, läggs ned snabbare till och med.
I triathlonfallet är det Svenska triathlonförbundet som tagit beslutet att inte ta in några sökande i Motala från och med hösten 2026. Då blir det flytt till Malmö.
Gällande de lokala programmen, som senast har haft innebandy och fotboll kvar och där fotbollen har till och med 48 elever just nu, så är det skolan som tagit beslutet. Inga fler sökande tas in från och med redan i höst 2025.
– Det handlar om både lågt antal sökande och ekonomiska besparingar. Särskilt stöd till elever går före i prioritet, säger Platengymnasiets rektor Henrik Sävmo.
Det här gillas dock inte av de styrande politikerna. Per Stark vill veta mer om hur beslutet tagits och vill ta ett omtag i frågan.
– Det här är obra sett till att vi är en idrottsstad. Vi vill stötta idrottsstaden och inte backa bakåt. Här har vi byggt för idrott i Luxora och byggt nya konstgräsplaner.
– Det här rimmar dåligt med tanke på det. Vi vill ha en politisk dialog om det här, säger Per Stark som säger att det inte är någon kritik mot förvaltningen, men att en dialog hade efterfrågats i en så stor och viktig fråga.
MVT har pratat med rektor Henrik Sävmo om reaktion på Per Starks reaktion. Sävmo hänvisar till förvaltningschef Anders Pantzar.
Anders Pantzar säger om idrottsgymnasierna på Platen att politiken och förvaltningen varit överens om att politiken ansöker om att ha Riksidrottsgymnasium, vilket gjorts, och att rektorn på Platen själv tar beslut om det lokala idrottsgymnasiet.
– Rektor har bestämt så här. Att inte ta in fotbollselever i höst. Men det är sagt så nu, pausat. Det kan tas upp igen året efter, inget för gott, säger Anders Pantzar.
– Sedan ska vi informera om det här i nämnden i februari så alla får veta. Vi vet att det är politiskt styrt, men vi har sagt att det skulle vara så här, säger Pantzar.
Förvaltningschefen säger att bandyn bara hade en sökande sista året och innebandyn har redan varit pausat ett år. Fotbollen kan tappa elever från årskurs ett till tre, när ämnet inte får räknas. Därför har prioriteringen gjorts av rektorn.