Så kan idrotten växa i Motala

Han ses ofta få stå till svars för tuffa beslut som tas. Eller så ses han klippa band och hålla invigningstal för nysatsningar. Som en av de folkvalda som bestämmer i Motala kommun. Men vem är han egentligen, idrottskillen Nicklas Rudberg? Möt honom i Önskeintervjun.

DET ÄR NU. 2018 är Nicklas Rudberg ett av fyra heltidsanställda kommunalråd i Motala kommun. Idrottsligt siktar han på halv-klassikern, men vill gärna ha målet kvar för att fortsätta. Möt honom i Önskeintervjun.

DET ÄR NU. 2018 är Nicklas Rudberg ett av fyra heltidsanställda kommunalråd i Motala kommun. Idrottsligt siktar han på halv-klassikern, men vill gärna ha målet kvar för att fortsätta. Möt honom i Önskeintervjun.

Foto: Jens Bollius

ÖNSKEINTERVJUN2018-02-15 11:15

– Jag och brorsan vill göra halv-klassikern, men jag vet inte om jag vill att vi ska klara det. Då försvinner ju målet och jag vill ha något kvar att träna för. Vi kanske lägger av då, säger han.

Politiskt är Nicklas Rudberg vad vi på idrottsspråk kan kalla en egen produkt. Med Socialdemokraterna som moderklubb.

Sedan högstadiet har han varit engagerad i politiken och säger att han alltid har varit politiker sedan dess. Han gick med i ungdomsförbundet SSU för att han var emot kärnkraft. Det var så det började.

– Jag växte upp i en familj som var samhällsintresserad, säger han.

Rudberg drog iväg några år till Eskilstuna och Linköping, men hittade snart tillbaka till hemstaden Motala.

– Jag kunde ju inte sitta i Ekholmen på sommaren. Jag ville till vattnet, säger han om återkomsten hösten 1990.

Under uppväxten testades massor av idrott. Som handboll, bandy, fotboll och judo. I det sistnämnda har han några KM-medaljer sparade.

– Men jag slutade med det mesta i 15-årsåldern. Det var inga meriter, säger han och ler.

Vad har du med dig från din ungdomsidrott i dag?

– Gemenskapen. När man kom dit och tränade. Jag spelade längst i Lemunda i fotboll. Jag kommer ihåg att vi hade väldigt roligt, trots att vi förlorade mycket. En gång när vi förlorade med 19–0 mot Maif undrade de varför vi var så glada efteråt. Men vi hade kommit på att vi med det hade exakt 1–100 i målskillnad.

Nicklas Rudberg var senare med och spelade i innebandylaget Motala AIK, det som blev IBK Motala senare och som nu är en del av Solfjäderstaden. Det var också ett kamratgäng, Maik.

Annars blev det inte så mycket vuxenidrott, när politiken tog över. Mer än då de lekfulla "olympiska spelen" i SSU.

Det är på senare år som Rudberg börjat motionera mer. Han har kämpat på bra i klassikerloppen. Gjort halv-Vansbro, brutit i Lidingöloppet, åkt Vätternrundan två gånger, och åkt halv-Vasan och halv-Vättern flera gånger.

– Jag har varit så trött många gånger. Har inte förstått efter 4,5 mil att många åker lika långt till, säger han om Vasaloppet.

Största minnet på senare år är målgången i Vätternrundan 2013, ett eget race på 19 timmar.

– Det var en otrolig känslostorm i målet, säger Nicklas och ler åt hur trött han var.

Året efter åkte han med sin mamma Katarina de 30 milen runt sjön och nu är han utmanad av lillebror Patrik att göra halv-klassikern.

Nicklas Rudberg är med tanke på sitt yrke och position inte medlem i någon idrottsförening lokalt. För att ingen ska kunna säga att han är partisk.

Men han har många åsikter och idéer kring det lokala idrottslivet.

– En konstsnöanläggning i Fålehagen borde vi kunna få till. Mer sånt i Motala, säger han.

Nicklas Rudberg tycker generellt att idrotten har utmaningar att ta sig an. Dels att få barnen att hänga i längre. Som det är nu lägger barn av med organiserad idrott i elvaårsåldern, för tidigt givetvis.

Det gäller också för idrottsföreningarna att ta sig an spontanidrotten och få in den under vingarna. Många i dag är lätt anslutna till facebookgrupper och samlas så, i stället för att vara med i en förening. På spontanidrottsplatserna finns alltid mycket liv och rörelse, men det kanske inte når föreningslivet.

– Man måste vara flexibel och förstå att både unga och vuxna kanske vill idrotta måndag-tisdag ena veckan och några andra tider den andra veckan, säger kommunalrådet.

Vad tror du om avlönade tränare i barnidrotten?

– Engagerade ledare behövs, men det gäller att det inte blir för dyrt. Om man tar in proffstränare kan man tappa folkrörelse-Sverige. Det kan bli mer professionellt, att man tränar rätt och lär sig att inte skada barnen, men jag tror att det måste bygga på ideellt arbete.

Vad är idrottens styrka?

– Idrotten är bra på kamratskap och fostran. Folkhälsan är viktig och idrotten får människor att röra på sig. Med rörelse blir det bättre resultat i skolan. Från kommunen kan vi stödja med att barnen får prova på olika idrotter i skolan.

Motala som idrottsstad?

– Vi har en stor bredd och olika idrotter att välja av. Sedan finns det bra idrottare individuellt i friidrott, simning och triathlon, och vi har IFK i elitserien. Få kommuner i samma storlek kan matcha det vi har.

Bandyhallsbygget, spelar det någon roll där om IFK hänger kvar i elitserien?

– Nej, hallen handlar om att vi behöver byta bädden och vi behöver bygga in för att kunna ha tidig is.

Kan det bli fler konstgräsplaner?

– Det ligger inte i röret nu, vi har ju gjort Idrottsparken tillgänglig för alla. Men om mattan behöver bytas på IP kan det bli en kedjeeffekt, att den flyttas till annan plats. Så har man gjort i Borås.

Ska Vätternrundan få styra centrumhandeln genom att blockera alla p-platser?

– Vätternrundan är jätteviktig för Motala och jag tror att de flesta tycker att den tillför stan mer än den skapar problem. Den drar väldigt många besökare hit.

Nicklas Rudberg nämner arrangemangen som ett bra område där kommunen kan stötta idrottslivet. Om det så är Vätternrundan, folkrace, bågskytte eller orientering. Eller vad som helst.

– Vi är duktiga på event i Motala och där kan kommunen ta en större och mer aktiv roll, säger kommunalrådet.

Ingvar är förebilden

Namn: Nicklas Rudberg.

Ålder: 51 år.

Bor: Villa i Motala.

Familj: Hustru, fyra barn, ett barnbarn, två hundar, två fåglar.

Yrke: Kommunalråd, tidigare enhetschef på socialförvaltningen.

Fritidsintressen: Politiken, motion, snösporter som utförsåkning.

Förebild: Förre statsministern Ingvar Carlsson, en empatisk man med driv. Som ser till laget och att få fram andra.

Drömresemål: Åka med husvagnen långt ned i Europa.

Blir glad av: Småsaker, kontakt med människor.

Blir irriterad på: Orättvisor, eller rättare sagt blir jag förbannad på det.

Lyssnar på: Andras argument, föreläsningar, människor som har en historia att berätta.

Bästa tv-program: Bron.

Senast lästa bok: Dan Browns Begynnelsen.

Favoritlag: Leksand, Liverpool.

Aktuell som: Socialdemokratiskt kommunalråd i Motala kommun, intervjuad i Önskeintervjun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om