LÄS MER:"Det största vi gjort tillsammans"

Hugo Wihlmark hamnade precis utanför placering när kvalet i young-riders-tävlingen under Elmia show reds på torsdagen.

Mindre än en sekund skiljde det upp. Men det var han inte det minsta besviken för. För hans enda mål för dagen var att ta Chamie RTG felfri runt banan. Tiden var ointressant så länge han höll sin inom tidsgränsen.

– Det var en väldigt bra ritt. Bara fina vägar för att komma bra till hindren. Det är på lördag det gäller, säger Wihlmark efter att ha suttit efter att skrittat av Chamie i några minuter.

Vilket såg att behövas för hon såg ut att vilja hoppa mer och att hon var taggad kunde Wihlmark intygad.

Till och med lite mer än vad han egentligen hade önskat.

– Hon är lite för het. Hon har för mycket energi idag. Men nu har hon inte tävlat på länge och hästarna är ju tävlingsmänniskor de också. Sen är det första inomhustävlingen och hon går igång på stämningen här inne. Det blir ju mer tryck runt omkring när man rider här inne, säger Wihlmark.

Påverkar det dig som ryttare inför starten?

– Ju mer på hästen är desto lugnare måste man vara själv. Men det är inte alltid så lätt. Det är ju inget man kan träna på hemma direkt. Men hon skötte sig jättebra.

För den oinvigde så såg det aldrig ut som han fick jobba för att hålla tillbaka sin häst. Det såg lugnt och säkert ut under den dryga minuten det tog ekipaget att ta sig felfria runt banan över de 1.40 meter höga hindren.

Men till lördagens avgörande omgåmg tänker Wihlmark se till att Chamie kommer in lite lugnare än vad som var fallet under torsdagen.

– I morgon (läs på fredag) kommer det bli ett ordentligt pass så hon får göra av med lite energi. Sen blir det ett lättare pass på lördag morgon så hon kommer igång innan det är dags.

I finalen höjs svårighetsgraden ytterligare. Hindren blir högre och banan och ryttarnas vägval än mer avgörande. Under finalen kommer dessutom vara än mer publik och tryck i arenan.

Vad siktar du på i finalen?

– En nolla i grundomgången vore ju fint och sen en snabb ritt i omhoppningen. Eller ännu hellre vara ensam nolla och vara klar segrare direkt.

Vad skulle det betyda att vinna här på Elmia horse show?

- Det är ju alltid kul att vinna och pengar in på kontot är ju aldrig fel. Jag lagade min lastbil för 20 000 kronor innan vi åkte hit. Så det skulle ju inte vara fel att få tillbaka dem, säger Wihlmark och spricker upp i ett leende.