Alla har väl någon gång spelat bordtennis. Inte minst i skolan där rundpingis var ett populärt inslag på rasterna förr. Men när man kommit upp i vuxen ålder och blivit sugen på att börja spela bordtennis så har möjligheterna varit något begränsade.

Men det har Västers BTK bestämt sig för att ändra på. Så i tisdags var det premiär för deras nya satsning. Nybörjarpingis för vuxna.

– Det ingår i ett större projekt som vi har startat upp ihop med bordtennisförbundet. Det går ju ut på att vi ska bli fler medlemmar. 175 nya medlemmar är målet den här säsongen och 75-100 nya spelare. Barngrupper har vi redan men nu har vi också en grupp för vuxna nybörjare, säger Västers BTK:s Daniel Ellerman.

Artikelbild

| Harriet Törnkvist var en bolltalang i ungdomen innan en knäskada satte stopp för fotbollskarriären. Nu ska hon se till att bilden av sig själv som sporttjej stämmer igen.

Oldboysgrupper finns det redan i Västers BTK. Men där handlar det mer om att de gamla rävarna kommer ner och lirar med varandra.

Skillnaden i nybörjargruppen är att det här finns tränare och att deltagarna ska få lära sig hur pingis ska liras. Hur man slår den perfekta loopen och får till de där sidskruvarna i serverna.

– Det är ett koncept som har varit lyckat i storstäderna. Framför allt i Stockholm vet jag att det har varit riktigt uppskattat. Så det här är något som vi tycker är väldigt roligt att starta upp, säger Ellerman.

Ett pass i veckan på tisdagar mellan 20.00-21.30 är vuxengruppen i gång. Till premiären dök det upp tolv stycken pingissugna adepter i varierande ålder och med än mer varierande förkunskaper.

Artikelbild

| Den perfekta backhanden. Det ska Västers BTK:s Daniel Ellerman lära nybörjargruppen att slå.

Men lika spelsugna.

– Jag spelade ju när jag var yngre. Så jag lyckades hitta mitt gamla kit. Eller delar av det i alla fall, säger Marcus Lejonkvist vars skor och racket antyder att de kan ha legat en bit in i garderoben.

Artikelbild

Tiden går som bekant fort. Vilket gruppens enda kvinnliga deltagare Harriet Törnkvist konstaterar.

– Nu är jag 38 år och trebarnsmamma och jag har ju fortfarande bilden av att jag är en sporttjej. Men så kom jag på att jag knappt sportat på 15 år. Så det väl dags att ändra på det och det är ju kul med pingis, säger Harriet som i ungdomen var en riktigt lovande bolltalang.

– Jag gillar allt med boll. Fotboll var den stora passionen och där var jag duktig. Jag var med i Västmanlands länslag och skulle på elitlägret i Halmstad när en knäskada satte stopp för den karriären. Men pingis var nästan lika kul så det här ska bli jätteroligt, säger hon.

Västers BTK startar den här veckan även upp sin nybörjarverksamhet för barn och ungdomar och beger sig där ut för att locka fler till sporten.

– I Motala, Skänninge och Borensberg har vi de stora grupperna. Men vi är även ute i skolorna på landsbygden, säger Ellerman.