– Vi måste ha stor respekt för det som har varit i klubben. Elitverksamheten har blivit lidande, det är möjligt, men den bredd som har byggts upp är själen i föreningen. Man är oerhört duktiga på bredd och det ska värnas, säger nye sportchefen på herrsidan.

Stefan Evensen är född och uppvuxen i Örebro och har en elitbakgrund, både som spelare i KFUM Örebro där han var med en säsong i högsta serien och som ledare i IBF Örebro när sonen Lucas började spela i ungdomslag där.

När han flyttade till Motala blev utvecklingen liknande. Lucas hittade till innebandylaget och snart var Stefan engagerad i föreningen. Först bara som förälder, sedan som utvecklare och spelaransvarig i P05-laget och nu alltså även som sportchef för herrverksamheten.

Artikelbild

| INFLYTTAD. Kärleken förde Stefan Evensen till Motala. När sonen flyttade med och hittade till Solfjäderstaden förde det honom tillbaka till innebandyn också. Nu vill han jobba med elit i klubben.

Evensen hade hört talas om Solfjäderstaden långt före han kom till Motala. Klubben har gjort sig känd för något sorts inofficiellt SM-guld i organisation, utbildning och i att bygga ungdomsverksamhet.

– Jag såg Jocke Bååths föreläsning i Örebro kring hur klubben vuxit, och jag fick en bra känsla, säger han.

Solfjädern har blivit ett föredöme för svensk idrott och har nått långt med sina tankar och idéer för att få många, barn och ledare, med på resan.

Samtidigt har allt som är bra också en baksida och det har gått att ställa kritiska frågor kring Motalas innebandystolthet. Som: Hur kan en klubb ha 200 ideella ledare, men samtidigt ha så svårt att locka folk till att jobba med sitt just nu viktigaste lag, herrlaget? Och: Varför görs inga etablerade värvningar utifrån, så som görs till jämförbara lokala lag i bandy och fotboll?

Artikelbild

| LÄGST ETTAN. Att åka ur finns inte för Stefan Evensen. Ettan ser han som lägsta nivån för föreningen.

Stefan Evensen, som fick frågan att bli sportchef bara för ett par veckor sedan, har en del svar. Han vill hjälpa till med elitprägel, men vill göra det metodiskt utan att ha för bråttom.

Att köpa in avlönade spelare från SSL ser han i nuläget som omöjligt.

Han ser det inte heller som möjligt att skapa ett förbundsserielag i ettan eller allsvenskan med bara egna produkter.

Dit Solfjädern måste sikta är att skapa något mellanting av de ytterligheterna. Det är där ungdomsverksamheten kommer in. I framför allt de äldsta ungdomslagen vill Evensen utveckla en struktur och en spelidé som sedan genomsyrar hela föreningens vilja att spela.

– Det räcker inte att bara vara många spelare, man måste tänka på hur man spelar också. I dag spelar Solfjäderns lag för enkelt, de bara trycker upp bollen. Jag vill spela en teknisk innebandy med olika växlar och jag vill att sportgrupp och ungdomsgrupp i klubben ska knytas nära varandra.

Evensen säger att allt ska genomsyras av samma idé, och tränarval göras i den andan. Det är med en genomtänkt övergripande idé som det också går att attrahera nya spelare utifrån.

Förra gången som Solfjäderstaden åkte ur ettan, 2011, följde sex år i tvåan. Därför är det intressant hur klubben agerar om det blir tvåan igen i höst. Men där vill inte Stefan Evensen svara.

– Vi ska klara det här och division 1 är lägsta nivån jag kan tänka mig. Vi ska etablera oss i ettan och därfrån sikta mot allsvenskan. Division 2 ska inte våra ungdomar behöva se, distriktsserien är ingenting för en klubb som Solfjädern, säger nye sportchefen.

15 poäng är det kvar att spela om, närmast väntar Telge i Motala sporthall på söndag. Efter det får vi ta ett nytt snack med Evensen, hur laget för ettan eller tvåan ska byggas för en ny säsong.

– Jag tror vi spelar i division 1 i höst, säger han.