– Vi har tränat mycket tillsammans, säger Axel.
– Vi har bra fart i båten, tycker Kasper.
Det var i Långedrag utanför Göteborg som NM i 29:er kördes i helgen. 29:er har tvåmansbesättning och är en lättare underklass till 49:er som har olympisk status.
Signifikativt för klassen är att båtarna når en hög hastighet väldigt snabbt på vattnet.
NM avgjordes under tre dagar, fredag kväll och sedan hela lördag och söndag. Det var 25 startande båtar och av de tio delseglingarna vann Motalaeleverna åtta.
Således var det en klar och rättvis seger på västkusten.
– Vi hade chans att vinna, men trodde nog inte att vi skulle vinna så klart, säger Kasper Nordenram som är styrman, medan Axel Pantzare är gast och hoppar runt mer på båten.
Danskarna Casper Ladefoged och Jakob Precht-Jensen kom tvåa i NM. De kom på 20:e plats på VM i Holland i somras, en tävling där Motalaparet kom 75:a.
NM-bronset togs av Lerumparet Oskar Engström och Hugo Westberg och det är de som Nordenram/Pantzare får tampas mot i höstens kvaltävlingar till UVM. I Kullavik utanför Göteborg och Stockholm ska det avgöras vilken båt som får representera Sverige på Nya Zeeland. Bara en svensk båt får vara med.
– Om det blir hårda vindar är det fördel de andra, men i lugnt väder med lättare vindar är det fördel oss, menar Axel Pantzare.
Nordenram och Pantzare har tränat mycket ihop, men har ändå saker de måste förbättra. I hög hastighet gör de ibland fel val och när det tjockar till sig på vattnet med trångt mellan båtarna kommer de inte till sin rätt.
Men kompisarna på Motalagymnasiet, där det går totalt 26 elever, är inte överraskade av NM-guldet.
– De är motiverade och vet vad som krävs, säger Felicia Berglund som också seglar 29:er.
– De kompletterar varandra bra i båten, tycker Liv Gyllfors som seglar laser.
Målen är också högt ställda. UVM i Nya Zeeland i december är ett mål, sedan väntar VM på Long beach i Kalifornien, USA, nästa år.
– Topp fem är möjligt, tycker Motalaeleverna som bytt Roxen och Vänern till en nära träningsmiljö i Råssnäs och Vättern.
OS är alltid en dröm, för de flesta seglare. Så här säger Motaladuon om framtiden:
– Jag tror att det finns chans att leva på seglingen, OS och Americas cup vill man till. Annars blir jag civilingenjör, säger Axel Pantzare.
– OS vill jag till om åtta år, sedan vill jag jobba som matematiker, säger Kasper Nordenram.