– Får man inte träna på sitt rätta underlag går det ju inte att veta. Fysiskt är läget bra, men med tajmingen vet vi inte, om vi kan få allt att stämma i spelet, säger IFK-tränaren Mattias Sjöholm.

Motalalaget har inte varit på stor is sedan genrepet mot Vänersborg borta, 3-3, 25 oktober. Därefter har det tränats två pass på rink förra veckan och två barmarkspass i allhelgonahelgen. IFK hade en tid i Nässjö, men A-laget valde att inte åka.

– Vi kommer att resa så mycket ändå, det hade kostat mer mentalt än det gett, säger Mattias Sjöholm.

Nu har IFK fått gå på stor bana hemma måndag och tisdag, sedan Motala kommun gjort de sista finslipningarna. Nu är det bandyis i stan.

– Hela föreningen ska gå på vad jag förstår, och det är spelbart. Så här kommer det att vara de närmaste åren, vi får problem under förberedelseperioden, men när isen är där fungerar det, säger kommunens anläggningschef Thomas Martinsson.

Inget snack alls om hall nu?

– Nej, inget alls, säger Martinsson och hänvisar till utredningen om Varamon.

IFK Motala har i höst tränat totalt fem pass på stor bana på andra platser. Plus matcher.

Mattias Sjöholm undrar om utomhusanläggningen kommer att hålla då det från och till under fem månader inte funnits varmvatten i omklädningsrummet. IFK-laget har fått duscha kallt.

– Det är lite skilda världar mot hur andra har det. Men det är bara att acceptera läget och köra på så länge vi orkar, säger Mattias Sjöholm.

Thomas Martinsson känner till problemen med varmvattenberedaren, men säger att det har jobbats med det och ska vara på väg att åtgärdas.

– Det där händer i alla anläggningar, har hänt i simhallen också, säger Martinsson.

IFK Motalas inledning på elitserien den här veckan, efter att Frillesåsmatchen i fredags var inställd, är Vetlanda borta på onsdag och Sandviken hemma på lördag. November blir tuff med en period med fyra matcher på åtta dagar: 16/11 Edsbyn hemma, 18/11 Frillesås hemma, 20/11 Villa borta och 22/11 Hammarby hemma.

Elias Lövstedt och Eric Lisell har spelat allsvensk premiär med Nässjö respektive Katrineholm i veckan. Kvar i Motala har IFK då fullt lag plus två spelare på sidan. Viktor Spångberg och Anton Spångberg är fortsatt inte nära comeback efter sina huvudskador.

Jämfört med genrepet mot Vänersborg lär lagkaptenen Erik Litzén komma tillbaka i laget till Vetlanda. Han hade tenta när det var genrep.