Det är två inbitna löpare vi möter i spåret i Råssnäs. Här har Kenneth Weistrand och Leif Bylin avverkat åtskilliga varv genom åren. Men sedan en tid tillbaka så springer de inte bara för sin egen skull.

– Vårt motto är att vi springer för livet. Dels för oss själva men också för andra, säger Leif Bylin.

För de båda herrarna skänker nämligen en slant till välgörande ändamål för varje kilometer de kutar i spåret.

Artikelbild

– Det var Kenneths idé. Sen hakade jag på för jag tyckte det var en så jäkla bra idé. Så oavsett om vi springer själva eller ihop så lägger vi en slant för varje kilometer, säger Bylin.

Organisationerna som de stödjer har de valt utifrån att de vill ha en lokal förankring. Så för tillfället är det Kvinnojouren i Motala och Barncancerfonden östra som får ett tillskott varje gång de är ute och springer.

– Tillfället när det klickade till var när jag sprang uppe i Fålehagen och tänkte. "Fan vad bra vi har det egentligen som kan göra det här." Sen är jag allmänt förbannad på typerna som slår sina fruntimmer, säger Weistrand och förklarar därmed bakgrunden till att de valt att stödja Kvinnojouren.

Hur mycket de lägger per kilometer vill de hålla för sig själva. Men de menar att om fler kunde följa deras exempel så skulle det kunna bli en bra slant till välgörande ändamål.

– Var och en kan ju välja att stödja det som ligger dem närmast. Vi ser det som ett tips och finns det de som vill haka på så är det kul, säger Bylin som under sitt idrottsliv hunnit med att cykla 51 stycken Vätternrundor.

Vilket får de båda att fundera på hur mycket pengar som skulle kunna dras in om alla Vätternrundacyklister eller andra motionsgrupper följde deras exempel och bidrog med en slant efter varje träningspass.

– Det går att göra något av det om man bara tar tag i det. Samtidigt så kan man ju inte tvinga någon att vara med. Det ska ju vara frivilligt. Men det handlar ju inte om några stora pengar. Men många bäckar små som det brukar heta, säger Weistrand som menar att hans idé har gett honom motivation till att springa någon kilometer extra när han är ute.

– Vi har ju sprungit i alla år och det har ju varit kul. Men det här blir ju ett mervärde som jag ser det.

– Springa är ju bra för det psykiska och fysiska. På det här sättet kan man ju hjälpa andra också och det är ju det man mår bäst av, säger Bylin innan de båda ger sig iväg ut på ännu en tur runt Råssnäsudden.