Rörelsesatsningen i skolan är ett projekt som RF (Riksidrottsförbundet) fick i uppdrag av regeringen att starta 2018 och som vänder sig till elever från förskolan upp till årskurs 6.
Bakgrunden var att barn och ungdomar blir alltmer inaktiva och att forskning visar att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når upp till den rekommenderade timmen med fysisk aktivitet om dagen.
Av kommunerna i Östergötland har Motala kommit längst i projektet. Något som visade sig tydligt när Idrottens dag arrangerades i fredags.
– Vi hade 15 skolor och 3000 elever som deltog. Övervägande delen av dem var från Motala. Vi hade några skolor i Mjölby och en i Linköping som var med. Övriga var från Motala, säger RF-SISUs Ida Kregert Blomstrand som är samordnare för Rörelsesatsningen i Östergötland.
Hon var själv på plats i Motala under Idrottens dag.
– Motala kommun har kommit längst och då valde vi att lägga fokus där också. Det var en fantastisk dag. Det var så roligt att se engagemanget från lärarna och fantastiskt att se all rörelseglädje under dagen.
När skolorna nu kommit så långt i sitt arbete för att stimulera till mer rörelse under skoltid så väntar nu nästa utmaning.
Den att få barn och ungdomar att bli mer fysiskt aktiva även utanför skoltid.
– Nästa steg är föreningssamverkan för att få in eleverna i idrottsföreningar. Där jobbar vi med olika föreningar för att sänka trösklarna för att göra det lättare för barnen att komma in i föreningslivet, säger Kregert Blomstrand.
Försök har tidigare gjorts för att locka elever från skolorna in i idrottsföreningarna. Resultatet har dock varit skralt berättar Kregert Blomstrand.
– Så nu måste vi hitta nya vägar att jobba för att få barnen in i föreningarna. Vi har tidigare haft föreningar som kommit ut till skolorna. Då har barnen fått prova olika sporter där de känner sig trygga. Men det har bara varit vid ett tillfälle och vissa barn behöver mer tid. Så vi ska se om föreningarna inte kan komma vid flera tillfällen.
Hon berättar att de även ska samverka med fritids för att eleverna istället för att gå hem ska få möjlighet att göra någon fysisk aktivitet på skolgården innan de går hem.
– Det gäller att tänka lite nytt. Det är nya utmaningar nu jämfört med hur det har sett ut förr. Det måste vi anpassa oss till och det måste idrottsföreningarna också göra.