Maif växer snabbast i Sverige, kö till inlinesgrupper

Motala AIF har fått ett uppsving det senaste året på skridskosidan. Framför allt är det inlinesgrupperna som växer. Det är till och med kö.

Det rullar på i Vätternrundan arena för Motala AIF:s skrinnarungdomar. Genom inlines växer klubben.

Det rullar på i Vätternrundan arena för Motala AIF:s skrinnarungdomar. Genom inlines växer klubben.

Foto: Privat

Skridskoåkning2023-02-07 08:00

– Det är galet kul, säger nya Maifledaren Jenny Rask, med i klubben i ett år.

– Det har inte varit sånt här tryck på skridskoåkning i Motala sedan 1970-talet, berättar Mats Åkesson, med i klubben i över 50 år.

Det finns en Nils van der Poel-effekt i Sverige, efter hans rekord och guldmedaljer och pris på skridskoovalerna det senaste året. I Radiosporten i helgen beskrev förbundsledaren Mattias Hadders en bild där det är kö till Maifskrinnarna.

Så är det också och lyftet stavas till en början inlines. Där har Motalaklubben ett 30-tal barn i träning i hallar som Vätternrundan arena och Zederslund.

Inlines-intresset sprider sig till isträningen där Maif dock har fått sätta stopp på grund av säkerhet och brist på ledare.

På sportlovet kommer förbundsledaren Mattias Hadders till Motala för att hjälpa till med träning och att utbilda ledare.

Jenny Rask säger stolt att Maif är Sveriges mest växande skridskoförening just nu. Rask har själv lockats till skridskon för att hennes son ville vara med.

– Ungdomarna älskar den här sporten, säger hon.

Jenny Rask fortsätter:

– Många av våra ungdomar i inlinesgruppen kör skridsko också. Vi har ett härligt gäng som börjar bli tävlingsredo dessutom. En tjej i gruppen var och tävlade för ett par helger sedan i Västerås på skridsko, säger ledaren och fortsätter:

– Skridskosporten har alltid fascinerat mig. En tekniskt oerhört svår sport att utöva. Man har dessutom bara ett enda åk på sig att prestera. Inte några 90 minuter eller 60. Inte heller två åk där du kan åka upp dig. Nils hade ett enda försök på världsrekorden, på gulden. Ett enda felskär och det är kört. En nerv utan dess like. En kompis till mig tog med mig och Oliwer ner en kväll och sen blev vi fast, tokfast, säger Jenny som ni tidigare mött i MVT:s podd Sportsnack.

Ishallarna i Varamon, som ska stå klara inom ett par år, har Maifskrinnarna tidigare inte jublat över, då det inte blir rätt mått för skridsko i bandyhallen. Bara en 250-metersbana som på bandybanan nu.

– Men det är klart att det blir bra att träna i. Man får ta det man får, och en hall måste det bli, säger Jenny Rask när hon intervjuas av Radio Östergötland på K bygg arena.

Skridskosporten har också en vision om att försöka dra nytta av framväxten av bandyhallar.

– Det finns fler bandyhallar än skridskoföreningar i Sverige så det finns potential, säger Mattias Hadders.

Karta: K Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!