– Men nu börjar det kanske bli lite väl varmt? funderade Vätterndans vd Gunilla Brynell Johansson vid 15-tiden på lördagen då det tryckte på som mest med svettiga cyklister i målområdet.

Så långt kunde hon summera en väl genomförd runda och ungefär två tredjedelar av cyklisterna var redan i mål.

Som Team Sportia Uppsala och som också fick användning för medhavd skumpa. Gänget klarade målet att ta sig runt under 13 timmar. Nu slutade tiden på fina 11,33. Och särskilt festföremål blev lagets rundadebutant Tina Sandell som samtidigt fullföljde sin Superklassiker. Det vill säga att avverka samtliga klassikerlopp under totalt 24 timmar.

Artikelbild

| Idylliskr sedan deltagarna vikt av från väg 50 och kommit in på Lemundavägen.

– Vätternrundan är såklart tuff, men hela laget hjälptes åt och vi kom in i ett bra flyt, berättar Tina.

Några meter därifrån under Vätterpromenadens svalkande trädskuggor står däremot Motalaborna Lasse Adolfsson och sonen Jonas och ser helt slut ut.

– Jag åkte några gånger i början av 90-talet och nu blev jag utmanad av Jonas. Klarade jag det skulle jag också få en silvermedalj för fem rundor. Men nä, aldrig mer. Det var fruktansvärt jobbigt, säger Lasse.

– Nu är det gjort, och det är inget jag känner att jag behöver göra igen. Alltså, backarna i Västergötland är otroligt jobbiga, pustar Jonas.

Artikelbild

| Favoriten honungsbulle serveras i depån i Medevi. Maria Sjöström serverar Matss Wallin, Täby.

Runt 9 000 av de anmälda var debutanter. Det är också den grupp som brukar dominera i Medevi-depån, den sista när "bara" 2,3 mil återstår till målet. Har orutinen gjort sig märkbar i stumma ben finns här en sista möjlighet till massage. Och den populära honungsbullen som bara står att få i Medevi.

För sju-åtta år sedan efterfrågade en trött åkare honung och funktionärerna från Medevi IF smetade på sötman på en av Vätternrundans traditionella släta bullar.

Artikelbild

| Danskt inslag i Vätternrundan. 17 länder var representerade i loppet.

– Fler ville smaka så sedan dess snittar vi bullarna och lägger i honung, berättar funktionären Maria Sjöström.

Efter nedslaget i Medevi återvänder vi till Motala vid 13-tiden och lagom till att de allra sista åkarna startar, sub-grupperna med åkare som siktar på att åka på tider under nio timmar och snabbare.

Artikelbild

| Helt slut i mål, Motalaborna och far och son Lasse och Jonas Adolfsson.

Peter Backlund, debutant som kör för Uppsalalaget Fredrikshof, tyckte att det kändes lite psykologiskt tungt att ge sig iväg medan andra åkare redan var lyckligt i mål ...

Vid 17.30 hade 537 deltagare brutit loppet. En av dem var Fredrik Moberg, Lund, som körde in i en vägvisningsskylt. Han föll och slog i axeln svårt medan hjälmen tog smällen mot huvudet. Nu kunde han snabbt bli röntgad på lasarettets akutfilial i Motala församlingshem. Han befarade en spricka i axeln.

Artikelbild

| Hipp, hipp hurra! Team Sportia Uppsala firar att man med marginal tag sig runt Vättern under 13 timmar. Samt att Tina Sandell, 9474, klarade en Superklassiker.

– Det var fyra mil från målet och cykeln är i bitar. Men jag får skylla mig själv, det gick för fort för mig och laget. Vi skulle under 8,5 timmar, men vi höll oss inte till planen.