Relationen mellan spelarna i Damkronorna och ishockeyförbundet har varit frostig under en längre tid. Men kanske är situationen på väg att klarna efter torsdagens inledande möte mellan spelarfacket och förbundet.

Det var ett bra första möte. Inget är klart eller underskrivet, men vi har en gemensam linje att arbeta utifrån, säger Klara Stenberg, ansvarig för den svenska damhockeyligan (SDHL) på Sico, till TT.

"Viktig fråga"

Även från förbundets sida ser man med tillförsikt på möjligheterna att lösa konflikten. Generalsekreterare Tommy Boustedt säger till SVT att det var ett "konstruktivt och bra möte" och att förbundet lovat att lösa frågan om ersättning för förlorad arbetsinkomst.

En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet, säger han till SVT.

Med på mötet fanns också landslagsspelarna Erika Grahm och Johanna Fällman – två av de 43 spelare som förra veckan meddelade att de inte skulle komma på ett landslagsläger och inte heller spela den här veckans femnationsturnering i Finland. De har i en tiopunktslista förklarat vad de är missnöjda med, där förlorad arbetsinkomst var en av punkterna.

Till Expressen säger Grahm att hon och övriga spelare hoppas vara tillbaka i landslagsdressen till nästa samling i november.

Förhoppningen är att vi ska ha löst det mesta innan dess. Men bemötande och förtroende är något de måste bygga upp, och det gör man inte över ett möte, säger hon till tidningen.

"Borde vara självklart"

Att förbundet gick med på att ersätta spelarna var en nyckelfråga, enligt Klara Stenberg.

Ja, absolut. Det borde vara helt självklart att ingen ska förlora pengar på att vara med i landslaget.

Samtidigt menar hon att de ekonomiska förutsättningarna inte är hela grunden till konflikten.

Frågan är mycket större och djupare än så. De mjuka värdena är väldigt viktiga och hur man bygger varumärket damkronorna så att unga tjejer vill spela ishockey och har förebilder att se upp till.

I slutet av nästa vecka ska ett nytt möte hållas. Då ska spelarfacket komma med ett förslag till ett treårigt avtal mellan spelare och förbund där även detaljer om bonusar, försäkringar och resor kommer att finnas med.

TT: Tror ni från spelarfackets sida att ni kommer komma fram till en lösning snart?

Det finns potential. Förbundet har i dag visat en vilja att lösa konflikten, men jag vill inte ropa hej innan man har något som är påskrivet, säger Klara Stenberg.