Svemo kan flytta ner Piraterna

Svemo kan komma att flytta ner Piraterna i allsvenskan. Har inte klubben betalat sina förarskulder till den sista november så är degradering påföljden som regelverket säger. Ett regelverk som i år ska efterlevas.

Svemos Tony Olsson berättar att Piraterna har fram till den sista november på sig att betala sina förarskulder. Om inte så kan de bli nedflyttade till allsvenskan.

Svemos Tony Olsson berättar att Piraterna har fram till den sista november på sig att betala sina förarskulder. Om inte så kan de bli nedflyttade till allsvenskan.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2019-10-16 17:15

Piraterna gick i veckan ut och berättade att deras skulder uppgår till 800 000 kronor. Merparten av den summan rör förarlöner. Är de skulderna inte betalda innan den 30 november så förlorar Piraterna sin elitserieplats och flyttas ner i allsvenskan. 
– Först är det så att förarna har till den 31 oktober på sig att rapportera in förfallna fordringar mot sina klubbar till oss. Sen meddelar vi aktuella klubbar att de har fram till den 30 november på sig att betala. Om de inte gör det så har vi möjlighet att flytta ner dem en serie, säger Tony Olsson, grenchef för speedway, på Svemo. 
Han hänvisar till det 16:e kapitlet i speedwayens regelverk. Särskilda regler för seriedeltagande. 
Har ni tidigare degraderat  någon klubb med hänvisning till den regeln?
– Nej, i år är det första året som det är svart eller vitt, säger Olsson. 

I kapitlet, särskilda regler för seriedeltagande, listas de krav som en klubb ska uppfylla för att få köra i elitserien. Kapitlet ersätter den elitlicens som plockades bort 2014. 
Orsaken till det var att den inte fick den effekt som Svemo hoppades på. Klubbar som då inte uppfyllde de ekonomiska kraven fick dispens ett år med kraven att ta emot rådgivning för att få ordning på problemen. 
 – Det fungerade inte. Man kom bara ett år längre bort innan man kunde göra någonting. Även om klubbarna skickade in en balansräkning varje månad så är det inte allt man kan utläsa av den. Så det blev väldigt mycket pappersarbete men nästan inget resultat, säger Olsson. 

Det finns dock ett sätt som skulle göra att Piraterna skulle klara sig undan degradering. För får Svemo inte in några rapporter från förarna innan den sista oktober så agerar inte Svemo. 
–  Det är upp till förarna om de vill rapportera in att klubbarna är skyldiga dem pengar. Men jag förväntar mig att det kommer in några rapporter innan månaden är slut. Det brukar ramla in ett antal de sista veckorna.  
Tror du det är fler förare än Piraternas som har fordringar på sina klubbar?
– Det skulle jag tro. Det brukar variera lite från år till år hur många rapporter vi får in.
Vad vet du om Piraternas situation?
– Jag har fått ett mejl från dem om att det inte är bra. Annars vet jag bara det jag har fått till mig via media. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!