Yoga i Godegård har blivit jättestort

Utanför fönstret i Krassbäck, Godegårds skidklubbs lokal, är det kallt och mycket snö. En och annan skidåkare tar på sig en pannlampa och ger sig iväg i spåren. Inne i lokalen är det dock varmt och stilla.

Den nya fina klubblokalen vid Krassbäck utanför Godegård fylls två gånger i veckan av yogasugna deltagare.

Den nya fina klubblokalen vid Krassbäck utanför Godegård fylls två gånger i veckan av yogasugna deltagare.

Foto: Thomas Augustsson

YOGA2019-02-02 08:00

Helena Sanhueza instruerar de tio deltagarna i det populära yogapasset, det som samlar både unga och lite äldre, män som kvinnor.

I Godegård har det faktiskt blivit en stor grej, större än Helena själv vågade tro.

– Jag blev kontaktad av klubben som hade hört att jag utbildar mig till yogalärare. De frågade om jag inte ville komma dit och köra nåt pass.

Responsen blev väldigt mycket större än hon hade trott.

– Jag hade hoppats på tre-fyra personer och skulle varit glad för det. Det kom 20 till första passet och jag fick nästan panik för hur jag skulle reda ut det, säger hon och skrattar.

Det löste sig. Galant. Nu är det så många som vill komma till hennes pass att hon tvingats dela upp det på två dagar i veckan.

– Jättekul. Och nu har det spridit sig ända ner till Nykyrka så jag har dragit igång en grupp där också, säger hon och ler.

Hon beskriver den här formen av yoga som en modern stil som utgår från hur vi rör oss och hur kroppen hänger ihop.

– Det är en modern approach på traditionell yoga, med ett starkt flöde som går att anpassa till alla nivåer. Jag tycker det är ett fantastiskt sätt att träna på som bygger både styrka och ger en smidigare kropp och ökad rörelsefrihet. Ett perfekt komplement till annan typ av träning som till exempel löpning, skidåkning eller triathlon och annat

Helena tar sin examen inom kort och blir då en av åtta personer i den första kullen som utbildats i den här formen. Målet är, säger hon, att nån gång i framtiden kanske kunna leva på yogan.

– Jag trivs just nu väldigt bra med mitt arbete som förskollärare, så i dagsläget är det nog inte aktuellt. Men visst är det en dröm att kunna göra det här på heltid, absolut.

Helena är också ultralöpare och det var egentligen genom löpningen som det stora intresset för yoga väcktes.

– Jag fick för mig att springa ett maraton när jag fyllde 30 och gjorde det. Men man blir väldigt stel av att springa så yogan blev ett komplement till löpningen, för att bygga en stark kropp som klarar av så pass mycket löpning. Sen har yogan blivit en allt större del av mitt liv.

En och en kommer deltagarna in för kvällens pass. En av dem är klubbens ordförande Olle Carlsson som gärna är med på yogapassen så ofta han kan.

– Jag har lite problem med ryggen och det här hjälper mig jättemycket. Det mjukar upp både muskler och leder.

Den här kvällen är tre manliga deltagare på plats. Annars är det mest kvinnor i grupperna.

– Kanske finns det både en rädsla och en fördom att det här inte är nåt för karlar, säger Olle.

Är det det då?

– Absolut. Alla har nytta av det här.

Core Strength Vinyasa Yoga

CSV Yoga skapades av Sadie Nardini, en världskänd yoga rockstar från USA, anatomiexpert och wellness inspiratör med mottot “rock who you are”. Formen är ett perspektiv på yoga baserat på biomekanik, anatomi och rörelselära som utvecklats genom Sadies personliga studier och studier tillsammans med Leslie Kaminoff som varit hennes mentor. Efter år av studier med världsledande anatomi och yogaexperter har Sadie skapat vad som kallas den revolutionerande nya generationens yoga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!