Argument saknas för deltagande i centralköksprojekt

"En satsning i så en så stor fråga måste utredas grundligt innan vi som politiskt parti kan ta ställning" skriver representanter från Vänsterpartiet i Vadstena.

"Vi är från demokratisk ståndpunkt starkt kritiska till det sätt som frågan hittills har hanterats av kommunledningen" skriver debattskribenterna.

"Vi är från demokratisk ståndpunkt starkt kritiska till det sätt som frågan hittills har hanterats av kommunledningen" skriver debattskribenterna.

Foto: Maria Biamont

Debatt2021-05-31 15:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsen i Vänsterpartiet i Vadstena har efter en längre diskussion fattat beslut om följande uttalande i frågan om ett nytt centralkök för Vadstena kommun: 

Representanter för Motala kommun har bjudit in Vadstena kommun till ett samarbete om byggandet av ett nytt centralkök i Norrsten. Det rör sig för Vadstenas del om en satsning på 10-tals miljoner kronor och det har aviserats att kommunstyrelsen skall anta en avsiktsförklaring med kort varsel.

Vi anser att: 

En satsning i så en så stor fråga måste utredas grundligt innan vi som politiskt parti kan ta ställning till ett av alternativen. Något svar om avsiktsförklaring är inte aktuellt så länge inte ett genomarbetat underlag presenterats och diskuterats ordentligt i kommunstyrelsen och de politiska partierna getts möjlighet till genomgripande diskussion.

I nuläget saknas argument för att Vadstena kommun skall delta i ett nytt centralköksprojekt tillsammans med Motala kommun i Norrsten. 

Vi är från demokratisk ståndpunkt starkt kritiska till det sätt som frågan hittills har hanterats av kommunledningen. Ytters ansvariga för denna brist är majoritetens ledande företrädare. 

Vi är också starkt kritiska till kommundirektörens uttalanden i pressen. Det kan aldrig vara upp till en ledande tjänsteman att på något sätt offentligt ta ställning i en så stor fråga och peka ut en politisk färdriktning. Frågan är vare sig utredd, diskuterad eller beslutad i politisk instans.