LÄt förslaget fÄ en chans i en förstudie

Under lÀngre tid har det diskuterats huruvida det skall kunna möjliggöras en bolagisering av Motala kommun.

"Att en bolagisering pĂ„ nĂ„got sĂ€tt skulle ”pungslĂ„â€ allmĂ€nnyttan finner vi vara tagna ur luften" skriver Jan Andersson (SD).

"Att en bolagisering pĂ„ nĂ„got sĂ€tt skulle ”pungslĂ„â€ allmĂ€nnyttan finner vi vara tagna ur luften" skriver Jan Andersson (SD).

Foto: Victor Berlin

Debatt2021-03-09 17:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Och i detta paket ingÄr ocksÄ Bostadsstiftelsen Platen, ett mycket intressant förslag som alla borde ta del av och vara med i den beredningsgrupp som skall se om möjligheter finns och Àven fÄnga upp för och nackdelar, vilket vi Sverigedemokrater stöder.

Men man blir litet mörkrÀdd nÀr man lÀser Socialdemokraternas pressmeddelande pÄ Facebook dÀr S pÄpekar att allmÀnnyttan ska utvecklas inte avvecklas. Att det skulle ske en avveckling, eventuellt en omdaning, som i sÄ fall inte pÄ nÄgot sÀtt pÄverkar hyresgÀsterna, har aldrig varit pÄ tapeten bland oss Sverigedemokrater, vi har heller inte hört det frÄn andra hÄll.

Det mĂ„ste finnas en möjlighet att diskutera alla ”hörvĂ€rda” förslag som eventuellt kan ge bĂ€ttre framtid till alla kommuninvĂ„nare och lĂ€mpligt Ă€r vĂ€l dĂ„ att alla politiska grupper i en förstudie kan ventilera sin syn pĂ„ saken samtidigt som invĂ„nare ocksĂ„ kan komma in med synpunkter. Ges inte dessa möjligheter lĂ€r det inte finnas sĂ„ stora möjligheter för kommunen att vĂ€xa och anpassa sig till möjligheter som vĂ€xer fram bland inte enbart socialdemokrater.

Vi Àr vÀl medvetna om en allmÀnnyttas nödvÀndighet för att kunna tillgodose ett bra och sÀker boende och vidare vikten av att socialförvaltningen fÄr tillhandahÄlla ett antal lÀgenheter för sÄ kallade sociala kontrakt för de specifika grupper som socialkontoret behöver hjÀlpa.

Att hyresintĂ€kter skall gĂ„ tillbaka och anvĂ€ndas till nya investeringar och underhĂ„ll Ă€r ju ocksĂ„ givet. Att en bolagisering pĂ„ nĂ„got sĂ€tt skulle ”pungslĂ„â€ allmĂ€nnyttan finner vi vara tagna ur luften.

Vidare sĂ€gs det att konsekvensanalys och effektbeskrivning saknas, SD Ă€r starkt övertygad om att dylika handlingar kommer fram under beredningsgruppens arbete med förstudien. Vidare sĂ€ger pressmeddelandet att vad som Ă„terstĂ„r Ă€r ett ogrundat förslag vars konsekvenser gör oss oroliga. 

Ja vi i SD har ocksĂ„ mĂ„nga funderingar och betĂ€nkligheter men dessa kommer vi sĂ€kert att fĂ„ svar pĂ„ under resans gĂ„ng. Att dĂ„ som S avfĂ€rda allt, citat. ”DĂ€rför sĂ€ger vi nej till att sĂ„vĂ€l godkĂ€nna förstudien som att tillsĂ€tta en beredning för att vidare utveckla frĂ„gan”. Som SD ser pĂ„ saken kommer förstudien igĂ„ng, det klubbades pĂ„ senaste Kommunstyrelse, att dĂ„ inte deltaga, kan synas var otaktiskt. Hur resultatet kommer att bli vet vi inte Ă€n.

AngĂ„ende Johan Anderssons (S) analys om olika spörsmĂ„l kan SD idag inte bemöta utan ser att förstudien ger oss svar. Men att mĂ„la ”faen” pĂ„ vĂ€ggen och göra antaganden i förtid anser SD inte vara korrekt. LĂ„t förslaget en chans i en förstudie.