Folkets park måste finnas kvar för medborgarna

Motala kommun står i begrepp att genomföra ett av sina största övertramp på mycket lång tid.

"Att svika medborgarna genom att beröva dem en viktig samlingsplats för nöje och rekreation" skriver insändarskribenten.

"Att svika medborgarna genom att beröva dem en viktig samlingsplats för nöje och rekreation" skriver insändarskribenten.

Foto: Sofia Axelsson

Insändare2021-03-24 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en märklig historia hur Motala kommun köpte Folkets Park för 4 miljoner 2014 och samtidigt bestämde att verksamheten skulle läggas ned. Ingen förklaring till vad kommunen hade för avsikt med köpet. Som bekant fick en lokal nöjesarrangör under en kort tid hyra lokalerna vid enstaka tillfällen för att anordna arrangemang. 

Därutöver lämnades anläggningen åt sitt öde att förfalla till förmån för något som medborgarna inte fick någon vetskap om vid den tiden. Det är mycket märkligt att arbetarpartiet socialdemokraterna vars föregångare varit med och skapat folkparksrörelsen nu stått i spetsen för att driva rörelsen i graven och jämna anläggningen med marken. 

Att svika medborgarna genom att beröva dem en viktig samlingsplats för nöje och rekreation. Det står att läsa i Antikvarisk dokumentation rörande Folkets Park: "Genom en rivning berövar man Motalaborna på en mötesplats som har betytt mycket under flera decennier och berör två generation". Det sätter sig dagens politiker iskallt över.

Folkets Park är en kulturanläggning vars historia sträcker sig över hundra år bakåt i tiden. Folkparksrörelsen skapades i samarbete med Arbetarrörelsen i början av 1900-talet och den första delen av Folkets Park stod klar i Duvedal 1903.

Folkets Park byggdes av ideella krafter som mötesplats för motalaborna och den har drivits och utvecklats av ideella krafter. Motala kommun köpte Folkets Park i Duvedal 1969 mot löfte att bygga en ny Folkpark åt motalaborna. 

Det blev Folkets Park i Marieberg som nuvarande ledning för Motala kommun vill beröva motalaborna genom att jämna den med marken. Det är ett stort svek mot medborgare och även mot de politiker som då höll löftet att ge motalaborna en ny Folkets Park och anlade den vackra anläggningen i Marieberg.

Dessutom är det svårt att förstå hur arbetarpartiet kan låta bysten av en stor föregångare, Hjalmar Branting, låta förfalla övertäckt med fågelspillning i ett totalt förfall. Listan kan göras lång med byggnader och konst i Folkets Park som varit ägnade att bevaras för motalaborna vilket våra ledande politiker och tjänstemän satt sig över och egenmäktigt bestämt över medborgarnas huvuden att rasera. 

En kulturanläggning som avsetts för medborgarna ägs av medborgarna gemensamt och inte av en handfull beslutsfattare i kommunhuset att missköta för att sen rasera. Oavsett vad man tycker om den planerade etableringen som är tänkt att ersätta Folkets Park så finns det andra platser att hänvisa till. Folkets Park ska bevaras och finnas tillgängligt för medborgarna som var tänkt från början.

Gör om – gör rätt!