Har ni koll på verksamheten ni vill avveckla?

Till er som förvaltar Vadstenas skattepengar!

"Jag önskar att våra skattepengar används på ett klokt och ansvarsfullt sätt som gynnar den större delen av befolkningen och som bygger Vadstena kommun starkare" skriver insändarskribenten.

"Jag önskar att våra skattepengar används på ett klokt och ansvarsfullt sätt som gynnar den större delen av befolkningen och som bygger Vadstena kommun starkare" skriver insändarskribenten.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2021-05-28 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir bekymrad när jag läser vad kommunalrådet Peter Karlsson (M) säger i MVT (24 maj) gällande gemensamt industrikök i Norrsten. Jag antar att han talar för de tre styrande partierna i Vadstena, M, S och MP.  Har ni koll på verksamheten ni vill avveckla?

 

Peter Karlsson säger i artikeln att Vadstena kan komma att öka sin andel närproducerat när kommunen köper mat från Motala. Hur då undrar jag? 

När Motala fokuserade på ekologisk och kravmärkt, vilket i sig är mycket bra, tog Vadstena ett annorlunda grepp.

Vadstena kommun har ju sedan flera år gjort sig kända för att servera en stor andel närodlad mat. Skolor, äldreboenden har tillsammans med kostenheten utvecklat ett uppskattat pedagogiskt arbetssätt kring mat och matvanor. Mat är ju så mycket mer än bara något på tallriken. Kommunens arbete blev också prisbelönt av Hagdalsakademin som utsåg Katarinaskolans skolmat till länets bästa 2020.

Vidare undrar jag vilka prioriteringar det är det som M, S och MP vill göra istället när kommunalrådet säger att Vadstena ”slipper” investeringar på 30 miljoner?
Ett eget kök är väl verkligen sådant en kommun bör ha och skall satsa pengar på? Ett fint exempel på sådant kommunalskatten ska gå till?

 

Istället för att bygga ett eget nytt tillagningskök vid PM som täcker Vadstenas behov (och varför inte även rättpsyks så vi kan minska transporter och matsvinn) vill alltså M, S och MP att Vadstena ska vara med och betala för ett industrikök i Motala med ökade mattransporter, större matsvinn, lägre matkvalitet och förlorade arbetstillfällen i kommunen som följd?
 

Att sedan dessutom välja att stå utan ett eget krisberedskapskök; kan det ens vara lagligt?

Smart är det INTE i alla fall!

 

Det som kommunalrådet har rätt i är att om Vadstena köper maten från Motala så ändras den politiska styrningen kring maten. Om man vill ha mindre rådighet över frågorna så är det rätt väg att gå eftersom Vadstena skulle bli i minoritet i en gemensam nämnd. Lustigt i sammanhanget är att det är just Peter Karlsson själv som är ordförande i kommunstyrelsen, nämnden som styr Vadstenas kostenhet i dagsläget.

M, S och MP vill alltså lägga ner en uppskattad och kostnadseffektiv verksamhet, avsäga sig möjligheten till ett eget kök i nära anslutning till sina matgäster och lägga sitt krisberedskapskök i Motala kommun. 
Vad vill ni använda våra skattepengar till om inte till kommunala basfunktioner?

 

Om jag, som bidrar med lite skattepengar, får önska så önskar jag att skattepengar INTE ska gå till att köpa ut chefer eller att betala advokats- och konsultkostnader. Jag vill definitivt inte betala för en fjärrvärmekulvert till Mjölby när vi redan har ett fungerande fjärrvärmenät på plats. Jag tycker inte kommunen ska prioritera vatten och avlopp till sommarstugeområden i Järnevid/Nässja om det är ont om investeringsmedel.
 

Jag önskar att våra skattepengar används på ett klokt och ansvarsfullt sätt som gynnar den större delen av befolkningen och som bygger Vadstena kommun starkare. 

Tänk om och tänk rätt innan ni fattar beslut som inte går att ändra på lång tid. Testa att föra en öppen debatt och lyssna på medborgarna. Samverkan är ju det som verkar gälla i kommunen nu. Börja med samverkan på hemmaplan.