Lokalpolitisk katastrof för Moderaterna

Moderaterna skakas av ännu ett dramatiskt kommunalrådsbyte.

Kommunalrådet Annelie Almérus (M) har meddelat att hon lämnar sina politiska uppdrag.

Kommunalrådet Annelie Almérus (M) har meddelat att hon lämnar sina politiska uppdrag.

Foto: MVT arkiv

Ledare2021-09-22 20:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Kommunalrådet Annelie Almérus, som tog över som kommunalråd för drygt ett år sedan, väljer att redan i oktober lämna alla sina uppdrag i Moderaterna. Detta är häpnadsväckande och får betraktas som unikt i den östgötska lokalpolitiken.

Almérus grundar sitt beslut på det hon beskriver som ett ”informellt ledarskap i partiet”, som uppenbart är ett negativt sådant, och klargör att det specifikt handlar om problem i den lokala kommunföreningen i Motala. Minst lika allvarligt är det som därutöver beskrivs som en skrämmande och nedvärderande kvinnosyn i partiet lokalt. Det borde få varningsklockorna hos alla inblandade att ringa på maxvolym.

Även om det alltid kan finnas flera sidor av ett mynt är kritiken mot Moderaterna i Motala mycket tung. Det är ingen dussinmedlem som framför kritiken. Det är tvärtom den tyngsta politiska företrädaren som offentligt träder fram och yttrar sig. Det gör att lokalföreningens ordförande Hans Tevells avvisande kommentarer om att han inte håller med om kritiken av kulturen i den lokala partiföreningen får mindre tyngd. Ordvalet ”tråkigt” om avgången är därtill årets underdrift i den lokala partipolitiken. ”Katastrofalt” vore ett betydligt mer rimligt ordval att använda sig av.

Som utomstående betraktare av läget i Moderaterna i Motala kan det konstateras att det under de senaste åren har varit extremt turbulent och att den lokala partikulturen tidigare varit ifrågasatt. När ett tidigare kommunalråd misstänktes för allvarliga brott i slutet av 2019 var den lokala partiorganisationen väldigt snabb med att offentligt uttrycka åsikten att förtroendet för personen var förbrukat.

Förtroendet hos medborgarna prioriterades då före den medlemmens rättigheter. Det agerandet kan tyckas vara pragmatiskt, men det är inte särskilt framgångsrikt för att skapa en kultur som främjar lojalitet och gemenskap hos medlemmarna i partiet. Det förefaller alltså finnas olika typer av interna problem i partiet lokalt, vilket nu får dramatiska konsekvenser.

Att Almérus lämnar sin post är beklagligt för Motala. Dels för att det skapar oreda och en oönskad övergripande förändring redan efter kort tid, dels för att hon har kompetenser och erfarenheter kring bland annat företagande och landsbygdsfrågor. De har varit nyttiga att ha med i den allra högsta politiska ledningen.

Återstår gör att önska Annelie Almérus lycka till i det fortsatta livet utanför den politiska världen. Vad som händer i Moderaterna lär bli betydligt mer omtumlande att följa.