Ljudproblemen i Lokverkstan är ingen lätt nöt att knäcka

Boende har klagat på ljudnivån och arrangören arbetar hårt med åtgärder. Är det snart dags för en god nattsömn?

Evenemang i Lokverkstan är välkomna, men boende i området behöver ändå kunna ha en dräglig ljudmiljö.

Evenemang i Lokverkstan är välkomna, men boende i området behöver ändå kunna ha en dräglig ljudmiljö.

Foto: Mikael Grahn

Ledare2025-04-17 00:01
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Med åren har jag kunnat konstatera att jag har blivit alltmer känslig för stökiga ljudmiljöer. Det kan vara minst sagt jobbigt att försöka föra en konversation i olika situationer, exempelvis restauranger eller en krogmiljö. Även om ingen musik spelas i lokalen kan sorlet och surret i sig vara tillräckligt.

Med det som bakgrund har jag full förståelse för att människor reagerar mot störande ljud. Särskilt om de upplevs i ens egen hemmiljö, där det är rimligt att vilja ha en hanterbar situation. Även för den som bor i en tätort kan det vara lämpligt med en kontrollerad ljudmiljö, vilket är en av anledningarna till att vi som samhälle har lagar och regler för olika typer av buller.

På temat har vi i veckan kunnat läsa att boende i området vid Lokverkstan tycker att ljud från evenemang i Lokverkstan stör nattsömnen. Kommunens mätningar visar på nivåer en bit över 30 dB hos de boende – eller 30 db(A) om man ska vara petig, vilket är tillåtet att vara ibland.

De uppmätta värdena ligger klart över de 25 dB(A) som Folkhälsomyndigheten har som riktvärde. Det är intuitivt svårt att förstå skillnaden, men en ökning på 6 dB(A) innebär i praktiken en fyrdubbling av ljudenergin. Det är alltså ingen marginell skillnad som det tidigare har handlat om, utan en påtagligt störande nivå.

undefined
Evenemang i Lokverkstan är välkomna, men boende i området behöver ändå kunna ha en dräglig ljudmiljö.

Med tanke på hur mycket elände som pågår runt om i världen kan det kännas futtigt att klaga på lite oljud från musik i en konsertlokal då och då. Ändå måste vi kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt och se saker för vad de är, i sitt eget sammanhang.

Att boende klagar på oljud är ingenting nytt. Ta de klassiska exemplen med människor som väljer att bosätta sig i Bromma eller Malmslätt, för att därefter klaga på oljud från flygplan och helikoptrar. Tämligen korkat. Den som bosätter sig på en sådan plats borde förstå att det kommer att bullra.

Det ska därför i sammanhanget förtydligas att det inte handlar om ”Not in my backyard”-fenomenet i fallet Lokverkstan. Av allt att döma är grundinställningen hos de boende positiv till verksamhet och evenemang, samtidigt som arrangören tar problemet på allvar och genom konkreta förändringar försöker motverka orsaken.

Att få ljudintensiva evenemang att låta mindre är ingen lätt nöt att knäcka, men det behöver ändå hanteras och lösas. Att arbetet har tagit flera år är inte bra, men låt oss både för arrangörens och för de boendes skull hoppas att det nu väntar en god nattsömn runt hörnet. Sov gott!