På onsdagens sammanträde i bildningsnämnden i Motala kommun finns det flera intressanta ärenden för den som är intresserad av kultur och fritid. En ansökan om att fortsätta anordna riksidrottsgymnasium konkurrerar med fördelning av årliga kulturbidrag och extra kulturbidrag.
Dagordningen innehåller dessutom inte mindre än tre motioner från Peter Karlberg (V), men det är ändå en annan punkt som lockar till sig blicken från den som hänger med i Motalasvängen år 2025. Rubriken ”Avveckling av El Sistema i förskolan”.
Efter många turer förväntas politikerna i nämnden fatta beslut om att den aktuella kulturverksamheten kommer att minskas i omfattning. Det gör att 5-åringarna i de berörda förskolorna inte längre kommer att få delta och att pengarna i stället ska gå till det som beskrivs som ”satsning på språkinlärning och integration”.
Om de omfördelade pengarna på 400 000 kr för 2025 och en miljon för 2026 är en satsning eller inte råder det delade meningar om. Det är därtill påfallande ofta som offentliga verksamheter inte utvärderar satsningar som görs. Därför vore det mycket bra om nämnden på sitt möte kunde lägga till en beslutspunkt om en framtida utvärdering. Vad har gjorts inom satsningen och vilka effekter har förändringen fått för de barn som på olika sätt har berörts av neddragningar och satsningar?
Under de senaste månaderna har ett stort engagemang för bevarandet av El Sistema visat sig. Inte bara i ord, utan även i handling med något så ovanligt som en fysisk manifestation på Stora torget i Motala. Dessutom har nämndens ordförande Lotta Lexén (M) tagit emot en protestlista med 700 namnunderskrifter för att bevara dagens El Sistema.
Sannolikt kommer inte engagemanget att ha någon konkret betydelse inför beslutet, men det gör inte att engagemanget är förgäves. Att skapa opinion för en sakfråga är oftast ingen kortsiktig verksamhet. Det handlar i stället om uthållighet, att förbättra sina argument och att nå ut till ännu fler med sitt budskap.
Ibland går det att förändra ett beslut, men ibland går det inte. Kanske beroende på att arbetet inte har varit tillräckligt framgångsrikt, kanske beroende på att intresset för frågan hos allmänheten faktiskt inte är så pass stort att en opinionsbildning räcker för att nå framgång.
El Sistemas försvarare med Birgitta Blohm som en av frontfigurerna verkar redan nu ladda om inför nästa befarade neddragning, eller en hel avveckling av El Sistema i Motala. Det finns i dag ingenting som tyder på att det skulle vara aktuellt, men det är utifrån historien och nuet förståeligt att tankarna dyker upp hos de aktiva.
Dessutom är det som bekant val i september 2026. Kanske blir framtiden för El Sistema en av de stora valfrågorna då?