Ytterligare en åtalas för kupp mot cykelbutik

Ytterligare en person har nu åtalats för inblandning i sommarens kupp mot en cykelbutik i Motala.

Tjuvarna fick med sig bland annat 14 elcyklar från cykelbutiken i Motala.

Tjuvarna fick med sig bland annat 14 elcyklar från cykelbutiken i Motala.

Foto: TT

Motala kommun2019-11-05 14:00

Inbrottet i Nya Motala Cykelaffär på Drottninggatan ägde rum mellan den 5 och 6 juni i år. Tjuvarna fick med sig 14 elcyklar, tre racercyklar och fyra mountainbikes för nära 845 000 kronor. Cykelutrustning och kontanter för 93 000 kronor stals också.

Genombrottet i utredningen kom när polisen hittade en av de stulna cyklarna hemma hos en 44-årig man i Jönköpings län. I september dömdes han, mot sitt nekande, till ett års fängelse för grov stöld och narkotikabrott. Domen har överklagats till Göta hovrätt, som ännu inte har fattat beslut om när fallet ska tas upp.

Nu har även en bekant till 44-åringen åtalats för grov stöld alternativt medhjälp till samma brott. Det rör sig om en 41-årig man från Jönköpings län som anhölls i sin frånvaro redan i somras. Han befann sig då utomlands och greps när han återvände till Sverige i höstas.

Åklagaren påstår i första hand att den misstänkte deltog vid inbrottet och begick gärningen med uppsåt att stjäla. I andra hand att han främjade gärningen som medhjälpare genom att planera och följa med till brottsplatsen eller i nära anslutning till den. 

Bevisningen består bland annat av sms mellan de båda männens telefoner. 41-åringen förnekar brott men har sagt i polisförhör att han var på fest i Motala vid det aktuella tillfället. Han har inte velat kommentera innehållet i telefonmeddelandena, mer än att dessa inte handlade om cyklar utan om "privata grejer".

Den misstänkte sitter häktad och rättegång hålls nästa vecka.

Karta: Drottninggatan 18
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!