Så funkar valet till EU-parlamentet

Den 26 maj är det val i Sverige till EU-parlamentet. Men vad är det vi röstar till och vad är det som vi röstar på? Vi reder ut vad som gäller i valet.

Europaparlamentet.

Europaparlamentet.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Östergötland2019-05-22 16:00

LÄS MER: Det vill Östergötlands partier i EU-valet.

Vad är det som vi röstar till?

– Europarlamentet är en av EU:s två lagstiftande kamrar. Den andra är ministerrådet som består av ländernas regeringar, säger Thomas Högman på Region Östergötlands EU-kontor i Bryssel, och fortsätter:

– Parlamentet kan ses som en av två kammare i en tvåkammarriksdag. Europaparlamentet har också indirekt makt över EU-kommissionen, EU:s motsvarighet till regering, eftersom kommissionen ska godkännas och kan avsättas av parlamentet.

Det har tidigare varit få som röstat i EU-valet, hur påverkar det?

– Det påverkar synen på hur legitimt parlamentet är. Det skulle vara svårare för ministerrådet att köra över parlamentet om legitimiteten ökad genom att valdeltagande ökade, säger Thomas Högman.

LÄS MER: Så påverkar Östergötland EU.

Spelar en enskild röst från Karin i Kisa någon roll?

– Ja. Och i allt större grad. I princip all EU-lagstiftning ska godkännas av en majoritet av dem vi röstar in i Europaparlamentet. Vill man ha ett EU med en mer grön agenda ska man rösta för det, vill man ha en mer konservativ agenda ska man rösta för det. Och vill man ha mer eller mindre makt till Bryssel ska man rösta för det, säger Thomas Högman.

Man kan rösta på en person eller ett parti, men de samlas i Bryssel i större partigrupper. Så hur ska man tänka där?

– Mitt grundtips är att tänka ideologiskt och inte så mycket utifrån enskilda sakfrågor. Vi vet ju inte vilka frågor som parlamentet kommer att ställas för under de kommande fem åren. Egentligen är det märkligt att EU-valet blivit så fokuserat på personer och sakfrågor eftersom de flesta parlamentarikerna röstar som sin svenska partigrupp och den grupp som man tillhör i parlamentet. Men visst, det är inte riktigt samma partipiska som i vår riksdag och det finns visst utrymme att driva sina hjärtefrågor, säger Thomas Högman.

LÄS MER: Det vill Östergötlands partier i EU-valet.

EU-parlamentet består av olika partigrupper, hur ska jag veta var min röst hamnar?

– Parlamentet är en del av EU:s maktstruktur, men det finns ministerrådet och kommissionen också. För att parlamentet ska kunna få igenom någonting i förhållande till ministerrådet behöver man ha en gemensam linje. Därför får vi den allians som varit nu mellan de två största blocken då våra socialdemokrater ingått på ena sidan och andra sidan med Moderaterna och KD. Nu är det möjligen på väg att bildas en ny högerradikal grupp som vill slå hål på allt det här. Därför kommer det att bli spännande att se vad som händer i EU efter valet, säger Mikael Rundqvist, universitetslektor i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om