Här är Östergötlands viktigaste EU-frågor

Europaparlamentet sitter främst i Bryssel, men påverkar starkt vardagen i Klockrike, Kisa och Kimstad. Så vilka frågor inför valet är viktiga för östgötarna?

Europaparlamentet.

Europaparlamentet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Östergötland2019-05-22 16:00

LÄS MER: Det vill Östergötlands partier i EU-valet.

Vilka EU-frågor är då viktiga ur ett östgötskt perspektiv? Experterna som vi talat med nämner den regionala utvecklingen, jordbruksstödet, biodrivmedel, handel, överstatligheten och stöd till kommunerna.

På vilket sätt är EU viktigt för den regionala utvecklingen?

– EU investerar i ett stort antal regionala utvecklingsprojekt i Östergötland som integrationsprojektet #jagmed, Vreta kluster och Mjärdevi Science Park, säger Thomas Högman vid Region Östergötlands kontor i Bryssel.

Hur påverkar EU det östgötska jordbruket?

– I dag är många östgötska lantbrukare beroende av EU-stöd, och det finns en diskussion kring huruvida det ska ställas mer krav på hur pengarna ska användas eller om det ska råda frihet under ansvar, säger Thomas Högman.

– EU:s jordbruksstöd har minskat. Östergötland är en lantbruksregion och minskar stödet till bönderna så blir det problem, tillägger universitetslektor Mikael Rundqvist vid Linköpings universitet.

LÄS MER: Så funkar valet till Europaparlamentet.

Det finns en diskussion om biodrivmedel, vad handlar den om?

– Östergötland har profilerat sig när det gäller biodrivmedel som används i bussarna, vi har stora raffinanderier i Linköping och Norrköping. Biodrivmedel är dyrare att tillverka än oljebaserade drivmedel och därför subventioneras de i dag i Sverige, men för att få göra det behövs undantag från EU:s konkurrensregler. Eftersom vi investerat hårt i det här finns ett ekonomiskt incitament att få fortsätta subventionera, säger Thomas Högman.

Vilket stöd får kommunerna via EU?

– Det finns mycket medel att söka från EU och då bör kommunerna också se till att de kommer till användning. Här finns det klara förbättringsmöjligheter. Som medborgare i exempelvis Norrköping borde man kräva att kommunen jobbar mer för att få ta del av de här pengarna, framför allt när det gäller socialt utsatta och arbetsmarknadsinsatser. Ett problem här är att det är väldigt mycket byråkrati för att få pengar, säger Mikael Rundqvist.

LÄS MER: Så påverkar Östergötland EU.

– Ytterligare en fråga gäller universitetet. Vi tar i dag emot elever från hela Europa och hela världen. Skulle man minska EU så riskerar även det att minska, fortsätter han.

På vilket sätt är handeln en viktig fråga i EU-valet?

– Det är svårt att beräkna hur mycket vi tjänat på att vara med i EU när det gäller vår export, men EU är vår absolut viktigaste marknad och är särskilt viktigt för Östergötland som är en stor industriell region, säger Nils Karlson, adjungerad professor vid Linköpings universitet, och fortsätter:

– Den sysselsättning och den tillväxt som vi haft i Östergötland är beroende av EU. I dag exporterar Östergötland mycket tjänster och där finns fortfarande mycket att göra inom EU.

En valfråga handlar om hur mycket makt som ska finnas i Bryssel respektive Sverige. Finns det någon skillnad mellan partierna där?

– Ingen talar längre helt om att man vill lämna EU, man har förstått att det blir för svårt. Men de har ändå lite olika syn på hur mycket som ska skötas av EU där SD väl är de som minst vill ha EU, säger Nils Karlson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om