Vem ersätter en vilde – och vem bestämmer egentligen?

Att överklaga brukar vara Motalas paradgren, men den här gången är det Vadstena som snor åt sig uppmärksamheten.

En del av överklagandet handlar om det som kallas inkallelseordning. Vem ersätter en politisk vilde vid frånvaro i kommunfullmäktige?

En del av överklagandet handlar om det som kallas inkallelseordning. Vem ersätter en politisk vilde vid frånvaro i kommunfullmäktige?

Foto: Lillian Andersson

Ledare2025-05-21 00:01
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Sett ur invånarnas perspektiv är det en intressant överklagan som lämnats in till förvaltningsrätten – och det pågår liknande processer på andra håll. Det finns bevisligen lagliga gråzoner att hantera och kommunala frågetecken att räta ut.

Ett maktövertagande i Klippan har nyligen avslagits av förvaltningsrätten. Ett annat övertagande i Ronneby är under lupp just nu. Demokratin är på ett sätt i gungning, men samtidigt utvecklas den hela tiden.

Bakgrunden till dramatiken i Vadstena är att fem folkvalda S-ledamöter i kommunfullmäktige har lämnat partiet och i stället arbetar vidare tillsammans som politiska vildar under namnet Oberoende S. Tillsammans med M och KD styr de nu kommunen, efter att alla uppdrag i nämnder och styrelser först återkallades och därefter fördelades på nytt utifrån den förändrade maktbalansen.

Läget kring politiska vildar är inte glasklart. Däremot slår kommunallagen fast att ”ett uppdrag som ledamot eller ersättare i fullmäktige är ett personligt uppdrag”. Det är viktigt att vara tydlig med det. Folkvalda i fullmäktige är just folkvalda. De är inte partivalda och kan därmed inte avsättas av partier. Basta.

Sett ur invånarnas perspektiv är det en intressant överklagan som har lämnats in till förvaltningsrätten – och det pågår liknande processer på andra håll.
Sett ur invånarnas perspektiv är det en intressant överklagan som har lämnats in till förvaltningsrätten – och det pågår liknande processer på andra håll.

Vallagen slår samtidigt fast att ”om en ledamot avgår ska en ersättare från samma valsedel, i den ordning som länsstyrelsen fastställt, träda in". Men, det handlar om att en ledamot avgår helt – inte om att den är sjuk eller på annat sätt tillfälligt frånvarande.

Om en ledamot blir politisk vilde kan partikopplingen anses vara borta och vi hamnar i en ny gråzon. Konsekvensen kan då bli att en politisk vilde inte kan ersättas i fullmäktige vid frånvaro, men det verkar kunna bero på kommunens tolkning.

En del av överklagandet handlar om det som kallas inkallelseordning. Vem ersätter en ledamot vid frånvaro? Här fattades beslut i januari om en viss ordning mellan partierna och grupperna, inklusive Oberoende S. Den borde vara giltig för nämnder och styrelser, eftersom fullmäktige har godkänt den – men det knepiga är att det tyvärr inte står i protokollet vad inkallelseordningen förväntas gälla för.

Det är i sammanhanget inte lika givet att ordningen är giltig för fullmäktige, eftersom det är länsstyrelsen som i grunden har beslutanderätt över ersättare där. Det som behövs är ett besked kring hur ersättare för vildar hanteras. Tas ersättare från det tidigare partiet? Kan vilden själv bestämma? Blir platsen tom?

Det finns frågor som behöver ges svar på och gråzoner som behöver suddas ut. Förhoppningsvis kommer den nu pågående processen i Vadstena att göra oss åtminstone lite klokare som demokrater. Det skulle vara väldigt välkommet.