– Självklart är det tufft att välja bort sin moderklubb, men nu när jag bestämt mig känns det bra. Jag är trygg i det val jag gjort.

LÄS MER: "Piraterna värvar danskt"

Linus åkte för Masarna i elitserien och Piraterna i allsvenskan den gångna säsongen. När det blev klart att Piraterna fick ta klivet upp till nästa år, samtidigt som Masarna trots stora ekonomiska bekymmer under säsongen bestämt sig för att fortsätta i elitserien, stod han inför ett tufft val.

Artikelbild

| Linus Sundström kommer dra ner på tävlandet rejält till nästa säsong och bara köra i högsta ligan i Sverige och Polen.

– Det är klart att man vänt och vridit på det här många gånger, men till slut blev det ganska givet, säger Linus. När Piraterna fyllt på sitt lag med förare efter förare så är det än så länge bara en (Antonio Lindbäck) som är klar för Masarna.

Linus körde för Piraterna flera säsonger innan han 2014 lämnade för att tillhöra Lejonen en säsong och sen Masarna de tre senaste åren.

LÄS MER: "Pawel senaste nyförvärvet"

Ändå har han hållit kontakt med Motala hela tiden, bland annat genom att ha flera av sina trognaste sponsorer här.

– Även om jag inte åkt för Piraterna så har de valt att satsa på mig, Linus Sundström Racing, och det har betytt väldigt mycket. Flera av dem som stöttat mig har blivit bra vänner även utanför speedwayen.

LÄS MER: "Piraternas lagbygge är igång"

Han lyfter också fram harmonin i klubben som en bidragande orsak till sitt val.

– Efter fjolåret som var platt fall för hela klubben känns det att det kommit in ny positiv energi och jag trivs verkligen med alla människor runt omkring laget. Den här säsongen har varit jättebra på alla sätt och vis och bland annat visade publiken att de vill att det ska gå bra för oss. Sett till allsvenskt mått hade vi ju grymma publiksiffror.

Linus bor i Avesta och berättar att han i dagarna åker runt och berättar för sina lokala sponsorer om sitt val. Sen kommer han jobba en del på en däckfirma innan träning och sponsorarbeten tar vid.

Han berättar också att tävlandet nästa år kommer bli betydligt mer sparsamt än tidigare.

– Min plan är att bara åka i Piraterna och i Polen. Plus en del öppna tävlingar. Tidigare har jag kört väldigt mycket, men nu vill jag dra ner på det för att verkligen komma sugen till matcherna när det är dags.

Jerry Bengtsson, lagledare tillsammans med Fredrik Staaf, är den som skött det mesta av förhandlingarna med Linus och lyfter också fram publiken som en bidragande orsak till att man valde att skriva kontrakt.

– Vi gjorde en enkät under säsongen, vilka förare som publiken skulle vilja se i 2019 års lag. Då var Greg Hancock ohotad etta, sen kom Jonas (Davidsson) och Linus på en delad andraplats. Det är något vi haft med oss hela tiden, att vi vill bygga ett lag som folk vill komma och titta på.

Nu återstår en plats i laget, plus att eventuellt fylla på med någon svensk junior.

– Vi har flera förare varma och hoppas kunna göra klart inom de närmaste dagarna, säger Jerry Bengtsson.