– Du anar inte vad folk har tittat.

Fredrik Larsson skrattar och nickar mot geväret han håller i handen. Det finns garanterat inte ett exakt likadant i hela världen och det skiljer sig en hel del mot en traditionell hagelbössa.

Speciellt av den sort som världseliten i skeet använder. Det är konkurrenterna som är folket som har tittat både nyfiket och undrande.

Artikelbild

| Nyfikna blickar. Upphöjningen ovan på pipan på Fredrik Larssons gevär har granskats nyfiket av många. Fredrik menar att det är framtidens melodi.

– När jag var på världscupen i USA så fick jag ett tips av en mexikansk skytt om att skjuta skeet med hög spång på pipan, säger Fredrik.

För oss som inte är så hemma i skyttevärlden så är spången delen ovanpå pipan som skytten använder som sikte. Vanligtvis bara några millimeter högt. På Fredriks bössa så höjer den sig två centimeter över pipan och det menar han ger honom flera fördelar.

– För en annan som är lång så är det en klar fördel. Jag får bättre ställning och dessutom får jag duvan längre ner i glasögonen och jag får därmed bättre sikt. Det är väldigt annorlunda men jag tror att det här är framtiden.

Men det är inte bara pipan som skiljer sig från en traditionell hagelspruta. Istället för en kolv i vackert trä sitter det en öppen konstruktion som längst bak ser ut att vara beklädd med gummi.

– Det är rekyldämpande material i kolven. Det är skitbra, speciellt på träning. För du tar ju bort alla smällar mot axeln och du blir inte lika trött i kroppen. Jag är säker på att många jägare kommer älska det, säger Fredrik som inte är rädd för att testa nya grejer. Gärna innan alla andra gör det.

– Man får inte vara rädd för att ligga med i framkant. Sen är det så att vissa saker är bra. Vissa är mindre bra. Men testar du inte så hittar du inte det som är bra för dig.

Och ser man till resultaten så funkar de nya grejerna rätt bra. Ett nordiskt lagguld och ett SM-silver har lagts till samlingen i prisskåpet. Ändå menar Fredrik att det hade gått ännu bättre om han sköt som på träning när han tävlade.

– Jag har skjutit ruggigt bra på träning. Resultaten då hade räckt långt på vilken världscupstävling som helst. Men jag tror att jag har höjt kraven lite för mycket när jag tävlar. Men allt handlar ju om att skaffa sig erfarenhet och de som är över mig i resultatlistorna har ju hållit på så otroligt mycket längre.

Nu i helgen väntar årets sista internationella tävling när de nordiska rankingmästerskapen avgörs i danska Horsens. Kan Fredrik prestera som på träning då så lär prissamlingen utökas ytterligare.